10-10-2018, 19:42:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-10-2018, 19:58:20 przez Mila1.)
Mam swój sposób na kłopoty
100ml mleka
15g drożdży
35 dag cukru
50g masła
1 jajo
250g masła
pół tabliczki czekolady
mogą być owoce(nawet mrożone) ja dałam krem orzechowy
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Zaczyn odstawić na 15min. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajo, i rozpuszczone masło. Dodać zaczyni i wyrobić ciasto. Przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia ok.1 godz. Ciast rozwałkować w prostokąt o grubości ok.0,5 cm, posmarować owocami lub tak jak ja kremem orzechowym i czekoladą(startą). Zwinąć w rulon i przeciąć wzdłuż na dwie połowy. Przeplatamy przez siebie i łączymy w wieniec. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20-30 min w temp 180 stopni. Można posypać cukrem pudrem.
(20-10-2018, 11:17:33)Mila1 napisał(a): No to tym razem kupiłam śmietanę! Juź stoi i czeka- będzie masełko!
Kuchareczka z Ciebie i do tego dobra gospodyni, pewnie jak raz zrobisz to napiszesz, że masło sklepowe niech się schowa. Chyba tego nie muszę podpowiadać, że można dołożyć czosnek i mamy
- masełko czosnkowe
lub zioła i mamy
- masełko ziołowe
(20-10-2018, 11:17:33)Mila1 napisał(a): No to tym razem kupiłam śmietanę! Juź stoi i czeka- będzie masełko!
Kuchareczka z Ciebie i do tego dobra gospodyni, pewnie jak raz zrobisz to napiszesz, że masło sklepowe niech się schowa. Chyba tego nie muszę podpowiadać, że można dołożyć czosnek i mamy
- masełko czosnkowe
lub zioła i mamy
- masełko ziołowe
Pączki
Z przepisu wychodzą 24 pączki.
500 g mąki pszennej
45 g drożdży
8 żółtek
250 ml letniej śmietany kremówki 30%
1/3 szklanki mleka
90 g drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
1/3 łyżeczki soli
150 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
30 ml wódki lub spirytusu
Mąkę pszenną przesiać, zrobić rozczyn z drożdży, odstawić do wyrośnięcia i dodać do mąki. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale staramy się nie dodawać mąki.Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Nadziewać ulubionym nadzieniem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków.
Jako nadzienie daję powidła śliwkowe lub nadzienie ajerkoniakowe - przepis:
250ml mleka
20 g budyniu waniliowego
40 g cukru pudru
130 ml ajerkoniaku (advocaat)
szczypta soli
200 ml mleka ugotować z cukrem i solą. resztę mleka rozrobić z budyniem i ajerkoniakiem. dodać do ugotowanego mleka i dobrze wymieszać, do uzyskania gładkiego kremu. ciągle mieszając gotować ok. 1 minuty. gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu (dzięki niej nie utworzy się nam na kremie „kożuch”) i wystudzić.
Pączki jeszcze ciepłe polukrować.
(21-10-2018, 12:14:02)grabi_en napisał(a): Pączki
Z przepisu wychodzą 24 pączki.
500 g mąki pszennej
45 g drożdży
8 żółtek
250 ml letniej śmietany kremówki 30%
1/3 szklanki mleka
90 g drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
1/3 łyżeczki soli
150 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
30 ml wódki lub spirytusu
Mąkę pszenną przesiać, zrobić rozczyn z drożdży, odstawić do wyrośnięcia i dodać do mąki. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale staramy się nie dodawać mąki.Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Nadziewać ulubionym nadzieniem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków.
Jako nadzienie daję powidła śliwkowe lub nadzienie ajerkoniakowe - przepis:
250ml mleka
20 g budyniu waniliowego
40 g cukru pudru
130 ml ajerkoniaku (advocaat)
szczypta soli
200 ml mleka ugotować z cukrem i solą. resztę mleka rozrobić z budyniem i ajerkoniakiem. dodać do ugotowanego mleka i dobrze wymieszać, do uzyskania gładkiego kremu. ciągle mieszając gotować ok. 1 minuty. gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu (dzięki niej nie utworzy się nam na kremie „kożuch”) i wystudzić.
Pączki jeszcze ciepłe polukrować.
Wyglądają smakowicie. Dawno nie robiłam pączków. Dzięki, że przypomniałaś!