15l mleka (ja miałam wiejskie, ale może być sklepowe 3,5%)
Ok.1/2 L kwaśnej śmietany
6 jaj
cukier do smaku
Bakalie
1/4 masła lub margaryny
Zagotowujemy mleko i na gotującą się wlewamy rozbite jaja z cukrem i śmietaną. Owarzamy do serwatki. Wylewamy na sito, odsączamy. Po wystygnięciu miksujemy ser z masłem, dodajemy bakalie. Na tortownicy możemy wyłożyć biszkopty (lub inne ciastka) najlepiej wcześniej moczyć w mleku. Na ciastka wykładamy ser. Całość zalewamy galaretką lub inną polewą i wstawiamy do lodówki. Nie wychodzi drogo, a jaki smaczny.
Ok.1/2 L kwaśnej śmietany
6 jaj
cukier do smaku
Bakalie
1/4 masła lub margaryny
Zagotowujemy mleko i na gotującą się wlewamy rozbite jaja z cukrem i śmietaną. Owarzamy do serwatki. Wylewamy na sito, odsączamy. Po wystygnięciu miksujemy ser z masłem, dodajemy bakalie. Na tortownicy możemy wyłożyć biszkopty (lub inne ciastka) najlepiej wcześniej moczyć w mleku. Na ciastka wykładamy ser. Całość zalewamy galaretką lub inną polewą i wstawiamy do lodówki. Nie wychodzi drogo, a jaki smaczny.