20-05-2020, 06:43:23
Mięty nie mam,mam meliskę.Na dzialce z napoi to tylko herbatka z niej...czasem piwo..owocowe
20-05-2020, 06:43:23
Mięty nie mam,mam meliskę.Na dzialce z napoi to tylko herbatka z niej...czasem piwo..owocowe
20-05-2020, 19:48:52
Właśnie się dowiedziałem że od czerwca pracuje 3 dni w tygodniu ciekawe czasy
25-05-2020, 18:04:33
(20-05-2020, 06:17:19)grabi_en napisał(a): MIĘTAZrobiłam. Teraz stoi i czeka, jutro do pasteryzacji.
25-05-2020, 18:30:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2020, 19:46:35 przez grabi_en.)
(25-05-2020, 18:04:33)Mila1 napisał(a):(20-05-2020, 06:17:19)grabi_en napisał(a): MIĘTAZrobiłam. Teraz stoi i czeka, jutro do pasteryzacji. Też zrobiłam, pasteryzacja już się odbyła i czekam, aż mi urosną następne listki mięty. Próbowałam dla mnie pycha! A teraz zajmiemy się bzem fioletowym i białym Ja dodałam trochę więcej cytrusów: limonkę, pomarańczę, mandarynkę, a do białego jeszcze miętę, grejpfruta kilka kwiatków, żeby był kolorek ??? Można go pić z wodą jak każdy inny sok, smakuje wyśmienicie. To teraz wszyscy na szaber bzu i do kuchni! Ja mam swój, ale rozumiem, że nie wszyscy są szczęśliwymi posiadaczami bzu. Można też tym syropem nasączać ciasta - biszkopty. Ja mam nadzieję, że WY korzystacie z tych przepisów, żeby się nie okazało, że ja sobie książkę kucharską zrobiłam na forum hehehe????
07-06-2020, 11:00:55
Napój z pomarańczy (9 l)
3 pomarańcze + 0,5 kg marchwi zagotować z 1,5 l wody 3/4 kg cukru 40 - 50 g kwasku cytrynowego 7,5 l wody Pomarańcze ze skórą podzielić na ćwiartki i marchew ugotować do miękkości z 1,5 l wody. Pozostałe 7, 5 l wody zagotować z 3/4 kg cukru i kwaskiem cytrynowym - ostudzić. Ugotowane pomarańcze i marchew zmiksować i przecedzić przez gazę i dodać do reszty wody 7,5 l, wymieszać i przelać do butelek.
07-06-2020, 13:04:32
Szkoda że z jpg`a nie można wypić
10-06-2020, 07:58:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2020, 08:00:17 przez grabi_en.)
LODY w 5 minut - bez maszynki do lodów.
Oto szybki przepis na przepyszne domowe lody śmietankowe niczym z czasów PRL. Aby zrobić prawdziwe lody zgodnie z technologią stosowaną w PRL-u, będziesz potrzebować składników najwyższej jakości bez żadnych roślinnych lub innych niepotrzebnych dodatków. Jest to jedyny warunek niezbędny dla otrzymania naturalnych lodów o delikatnej, jednolitej konsystencji. Składniki:
18-06-2020, 09:56:52
Sezon na cukinie i kabaczki, więc...przychodzę do was, koleżanki i koledzy z zapiekanką. Tym przepisem podzieliła się moja koleżanka z Rosji jakieś 3-4 lata temu i danie weszło w spis ulubionych. Zapiekanka delikatna, smaczna, smakuję na ciepło i zimno, ale najlepszą jest następnego dnia, odsmażana na patelni i do tego -szklanka zimnego mleka.
przepis i sposób przygotowania: -1 kg cukinii (kabaczków) zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jak młode i maja delikatną skórkę, to nie oczyszczać, jak są "starsze", to obrać. Nie odciskać soku. - 2 cebule drobno pokroić i zeszklić na niedużej ilości oleju. Dodać do cukinii/ kabaczków. - Pokroić koperek i też dodać do warzyw (to już wg waszego uznania - my lubimy, to więc daję całkiem sporą ilość). - Dodać 150gr potarkowanego żółtego sera (ja dodałam Goudę), - 1/2 łyżeczki soli (wystarczy, bo ser też jest solony) i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. - Teraz do osobnej miski wbić 4 jajka ("L"), dodać 100ml oleju, wymieszać trzepaczką/rózgą, przesiać 150gr maki i dodać czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Dobrze wymieszać ciasto i wylać do warzywno-serowej części. Dobrze wymieszać, połączyć. Formę posmarować olejem i tak przygotowane ciasto wylać do formy. Wstawić do rozgrzanego do 180C piekarnika i piec około 1 godziny. Jak zobaczycie, że góra mocno przyrumieniła się, a macie jeszcze czas do pieczenia, to można przykryć folią aluminiową i wypiekać dalej. Po upieczeniu dajcie zapiekance postać 15-20 minut, bo inaczej przy krojeniu i nakładaniu wam będzie rozpadać się. |
|