20-09-2018, 06:55:32
22-09-2018, 22:06:47
Czasem mamy nadmiar kalarepki, z którą nie wiadomo co zrobić. Ja gotuję z niej zupę... nie mogę się jej najeść.
Składniki kalarepka z częścią młodych liści, ziemniaki, masło, cebula, koperek, kwaśna śmietana, sól, biały pieprz,wywar warzywny. Kalarepę kroimy w słupki,ziemniaki w ósemki, cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i na nim dusimy część kalarepki z cebulą podlewając wywarem z warzyw. W miarę ubywania płynu uzupełniamy go.. dusimy do miękkości. Do garnka z wywarem wrzucamy pozostałą kalarepkę, posiekane listki, ziemniaki i gotujemy do miękkości, dodajemy resztę z patelni.. ja część miksuję aby zupę zagęścić bo nie używam mąki. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem.. wsypujemy koperek i trochę kwaśnej śmietany..... Mój mąż uwielbia czerstwe pieczywo smażone w cieście naleśnikowym.Przypomina mu dzieciństwo.
23-09-2018, 00:15:00
(22-09-2018, 22:06:47)AnowiB napisał(a): Czasem mamy nadmiar kalarepki, z którą nie wiadomo co zrobić. Ja gotuję z niej zupę... nie mogę się jej najeść.Bardzo ciekawy pomysł na zupę A ten chleb w cieście naleśnikowym- super nigdy o czym takim nie słyszałam
Ciasto góra lodowa to jedno ze smaczniejszych ciast przekładanych z kremem jakie jadłam. Pomimo dziwnej nazwy ciasto jest niesamowicie pyszne i zachęcam do przygotowania i wypróbowania.
Ciasto jest na bazie biszkoptu kakaowego, który nasączamy kawą i przekładamy domowym kremem budyniowym. Oczywiście możesz go zastąpić np. kremem karpatkowym dostępnym w sklepie, ale zachęcam do przygotowania domowej wersji kremu. Wierzch ciasta to biszkopty włożone w krem budyniowy i zatopione w przepysznej polewie na bazie mleka w proszku. Polewę dzielimy na dwie części i uzyskujemy wersję mleczną i kakaową. Dzięki połączeniu tych warstw uzyskuje super smaczne ciasto, które na pewno nie jednej osobie przypadnie do gustu. Ciasto jest słodkie z lekkim kremem i puszystym biszkoptem. Ciasto góra lodowa pomimo tej przedziwnej nazwy, która chyba nawiązuję do wierzchu deseru jest bardzo proste i warto wykonać na spotkanie rodzinne lub urodziny. CIASTO GÓRA LODOWA SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części. 350 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z zimnego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy połową naparu z kawy i wykładamy jedną część kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Dół biszkopcików lekko ścinamy i wciskamy delikatnie w krem jeden obok drugiego w rzędach. Biszkopty można przed włożeniem lekko nasączyć w kawie. Wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki. Masło lub margarynę roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście fikuśne esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy zanurzając nóż w gorącej wodzie.
23-09-2018, 12:43:14
A ja mam zupe na mrozonce i samych kostkach, plys kasza gryczana luz, za 7zl zupa na 2 dni
23-09-2018, 15:07:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2018, 15:08:50 przez Wonder_Woman.)
(23-09-2018, 12:43:14)Mariuszd37 napisał(a): A ja mam zupe na mrozonce i samych kostkach, plys kasza gryczana luz, za 7zl zupa na 2 dniLepiej korpus kurczaka kup zamiast tej kostki, tani jest, a te kostki to jeden wielki tłuszcz utwardzony, który jest bardzi szkodliwy (23-09-2018, 12:11:28)grabi_en napisał(a): Ciasto góra lodowa to jedno ze smaczniejszych ciast przekładanych z kremem jakie jadłam. Pomimo dziwnej nazwy ciasto jest niesamowicie pyszne i zachęcam do przygotowania i wypróbowania.Widziałam ten przepis na jakiejś grupie kulinarnej na Facebooku, tez zapisałam sobie go do zrobienia
23-09-2018, 21:08:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2018, 08:10:59 przez uspokajaczka.)
Chlebek ziemniaczany ze słonecznikiem i pestkami dyni
Podaję przepis: Składniki: 400 g mąki pszennej 220 ml wody 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych 1 łyżeczka cukru 2 gotowane duszone ziemniaki 5 łyżek oleju 1 łyżeczka soli Garść słonecznika Garść pestek z dyni 1. Drożdze rozpuścić w 50ml ciepłej wody, dodać cukier i 2 łyżki mąki (zabieramy z podanych wyżej składników). Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min, aż drożdże zaczną pracować (rosnąć). 2. Dodać zaczyn drożdżowy do pozostałych składników i zagnieść ciasto. 3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godz. 4. Przełożyć ciasto do keksówki (u mnie 28x10cm) i odstawić jeszcze na 40 min. 5. Piec 25 min w 220 stopniach, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15 min. Smacznego!
23-09-2018, 21:42:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2018, 08:11:29 przez uspokajaczka.)
Chlebek ziemniaczany ze słonecznikiem i pestkami dyni
Podaję przepis: Składniki: 400 g mąki pszennej 220 ml wody 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych 1 łyżeczka cukru 2 gotowane duszone ziemniaki 5 łyżek oleju 1 łyżeczka soli Garść słonecznika Garść pestek z dyni 1. Drożdze rozpuścić w 50ml ciepłej wody, dodać cukier i 2 łyżki mąki (zabieramy z podanych wyżej składników). Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min, aż drożdże zaczną pracować (rosnąć). 2. Dodać zaczyn drożdżowy do pozostałych składników i zagnieść ciasto. 3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godz. 4. Przełożyć ciasto do keksówki (u mnie 28x10cm) i odstawić jeszcze na 40 min. 5. Piec 25 min w 220 stopniach, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15 min. Smacznego! [/quote] Jak wyglada po przekrojeniu? Jest wilgotny?
25-09-2018, 19:04:03
Ekspresowy pasztet -mniam!
Ten przepis jest super,i robi się 35 min,-i do tego jest naprawdę pyszny i tani,jak kiedyś wątrobianka, z tego przepisu wyszedł mi jeden słoik 500 ml więc jak macie dużą rodzinkę to możecie się pokusić o podwójną porcję spróbujcie polecam, Składniki: 30 dag wątróbki wieprzowej(może być również cielęca) 20 dag słoniny cebula 1/2 szkl rosołu(może być z kostki rosołowej,jak nie macie) łyżeczka majeranku, sól,pieprz Przygotowanie: słoninę i cebulkę kroimy w kostkę,przesmażamy w garnku 2-3 min dodajemy pokrojoną w kawałki wątróbkę i podlewamy rosołkiem dodajemy majeranek i dusimy na małym ogniu przez pół godzinki,po tym czasie doprawiamy do smaku solą pieprzem,i kilkoma kroplami maggi,miksujemy -ja użyłam blendera, przelewamy do słoiczka i jak wystygnie to dajemy do lodówki ,żeby stężał Smacznego!!
25-09-2018, 19:33:55
A ja dzisiaj zrobiłam kotleciki z ryżu, sera żółtego w sosie pomidorowym. I jeszcze zapiekłam w piekarniku. Pychotka.
|
|