22-11-2018, 12:56:57
Prażuchy
Prażuchy to proste, łatwe i smaczne danie. Znane w Małopolsce i Wielkopolsce, oraz na Kujawach. Zwykle podawane jako dodatek do zupy, szczególnie do kapuśniaku. Świetne z gulaszem mięsnym lub warzywnym. No i saute - z kwaśnym mlekiem i szczypiorkiem. Tradycyjne danie z polskiej kuchni. Podawaj także z parmezanem, natką pietruszki i koperkiem.
Składniki na prażuchy
1 kg ziemniaków (nie mogą to być bardzo młode ziemniaki)
3 czubate łyżki pszennej mąki
sól
do podania:
skwarki ze słoniny lub boczku (mi najbardziej smakują skwarki z wędzonego boczku z papryką)
Obrane ziemniaki opłucz i pokrój na ćwiartki. Przełóż do garnka, zalej wodą i posól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 minut.Odlej tyle wody, by zostało jej około szklanki, ziemniaki posyp mąką, przykryj i gotuj na średnim ogniu do całkowitej miękkości (około 10 minut). Odlej pozostałą wodę, uważając, by wraz z nią nie wylać mąki. Ubij ziemniaki na jednolitą, gładką masę.Łyżką zwilżoną tłuszczem (najlepiej od skwarek) formuj kluski i układaj je na talerzach.Prażuchy podawaj ze skwarkami lub cebulką
Prażuchy to proste, łatwe i smaczne danie. Znane w Małopolsce i Wielkopolsce, oraz na Kujawach. Zwykle podawane jako dodatek do zupy, szczególnie do kapuśniaku. Świetne z gulaszem mięsnym lub warzywnym. No i saute - z kwaśnym mlekiem i szczypiorkiem. Tradycyjne danie z polskiej kuchni. Podawaj także z parmezanem, natką pietruszki i koperkiem.
Składniki na prażuchy
1 kg ziemniaków (nie mogą to być bardzo młode ziemniaki)
3 czubate łyżki pszennej mąki
sól
do podania:
skwarki ze słoniny lub boczku (mi najbardziej smakują skwarki z wędzonego boczku z papryką)
Obrane ziemniaki opłucz i pokrój na ćwiartki. Przełóż do garnka, zalej wodą i posól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 minut.Odlej tyle wody, by zostało jej około szklanki, ziemniaki posyp mąką, przykryj i gotuj na średnim ogniu do całkowitej miękkości (około 10 minut). Odlej pozostałą wodę, uważając, by wraz z nią nie wylać mąki. Ubij ziemniaki na jednolitą, gładką masę.Łyżką zwilżoną tłuszczem (najlepiej od skwarek) formuj kluski i układaj je na talerzach.Prażuchy podawaj ze skwarkami lub cebulką