23-10-2018, 20:27:24
(23-10-2018, 20:13:25)grabi_en napisał(a): Biedronka, dzięki za info z udkami, to za to podam Wam przepis na udka... polecam pychaSuper, dzięki będę musiała zrobić.
- 6 udek
25 dkg sera żółtego
- duży pęczek natki pietruszki
4-6 ząbków czosnku
- sól, pieprz i przyprawa ulubiona do kurczaka
Udka należy wydrążyć z mięsa od skóry i kości - nie uszkadzając skóry. Ja robię w ten sposób , że końcówkę kości od nogi zostawiam, tłukę tępą końcówka noża po to żeby została zamknięta ze skórą
Wydrążone mięso, ser, czosnek i natkę mielę przez maszynkę do mięsa doprawiam przyprawami do smaku.
W skórę wpycham farsz i zamykam wykałaczkami. Posypuję skórę przyprawą do kurczaka, wkładam na blaszkę tłuściejszą strona i piekę od 1 do 1,50 godziny, wprawne kucharki wiedza kiedy następuje zakończenie procesu pieczenia, ale jak będzie złota skórka to znaczy, że jest dobre. Oczywiście w trakcie przerzucamy uda na druga stronę. Ponieważ zawsze pozostaje farsz można go również upiec i będzie do pieczywa.
jak znajdę przepis i fotki to podmienię - bo ten pisałam z głowy.
Bardzo polecam u mnie robi zawsze furorę, a przyjmowałam niedoszła synową i mnie kocha do tej pory za to danie