25-05-2020, 18:30:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2020, 19:46:35 przez grabi_en.)
(25-05-2020, 18:04:33)Mila1 napisał(a):(20-05-2020, 06:17:19)grabi_en napisał(a): MIĘTAZrobiłam. Teraz stoi i czeka, jutro do pasteryzacji.
Przepis na najpyszniejsze w świecie mojito! Robiłam je w zeszłym roku w tym muszę polować na miętę ?
a może ma jej ktoś za dużo i chciałby się podzielić ? ??
*1l wody
*1kg cukru
*1 kwasek cytrynowy (20g)
*garść mięty
*1 cytrynę
Mięte (liście) wrzucić do garnka + pokrojoną w plasterki cytrynę.
W osobnym garnku zagotować wodę + cukier + kwasek. Wrzątkiem zalać miętę z cytrynką. Zostawić tak pod przykryciem min 24h.
Przecedzić całość przez sitko. Ja rozlewając do słoików przecedzam raz jeszcze przez małe sitko. Można również przez jakąś gazę bądź pieluchę tak aby pozbyć się paproszków.
Gotowy soczek pasteryzujemy ok 10min.
Latem idealne np z wodą gazowaną a zimą zamiast cukru do herbatki ?
Ps. jeśli macie dużo mięty róbcie od razu x3 albo x5 Wiem co mówię! ?
Też zrobiłam, pasteryzacja już się odbyła i czekam, aż mi urosną następne listki mięty. Próbowałam dla mnie pycha!
A teraz zajmiemy się bzem fioletowym i białym
Ja dodałam trochę więcej cytrusów: limonkę, pomarańczę, mandarynkę, a do białego jeszcze miętę, grejpfruta kilka kwiatków, żeby był kolorek
???
Można go pić z wodą jak każdy inny sok, smakuje wyśmienicie. To teraz wszyscy na szaber bzu i do kuchni! Ja mam swój, ale rozumiem, że nie wszyscy są szczęśliwymi posiadaczami bzu.
Można też tym syropem nasączać ciasta - biszkopty.
Ja mam nadzieję, że WY korzystacie z tych przepisów, żeby się nie okazało, że ja sobie książkę kucharską zrobiłam na forum hehehe????