01-05-2019, 14:33:16
Schab gotowany w herbacie Lipton - super przepis!
Na 2 kg mięsa:
3 łyżki soli peklowanej
3 łyżki soli zwykłej
Natrzeć i zostawić na 48 godz w lodówce.
Po wyciągnięciu z lodówki dobrze wypłukać. Zalewę zagotować, włożyć mięso do zalewy i parzyć 1,5 godz, .wyciągnąć kiedy wystygnie.
ZALEWA:
2 litry wody
1 łyżka Vegety
1 łyżka soli
3 liście laurowe
5 szt ziela angielskiego
5 szt pieprzu
4 ząbki czosnku
5 herbat Lipton
Na 2 kg mięsa:
3 łyżki soli peklowanej
3 łyżki soli zwykłej
Natrzeć i zostawić na 48 godz w lodówce.
Po wyciągnięciu z lodówki dobrze wypłukać. Zalewę zagotować, włożyć mięso do zalewy i parzyć 1,5 godz, .wyciągnąć kiedy wystygnie.
ZALEWA:
2 litry wody
1 łyżka Vegety
1 łyżka soli
3 liście laurowe
5 szt ziela angielskiego
5 szt pieprzu
4 ząbki czosnku
5 herbat Lipton