(16-09-2018, 13:01:00)Biedronka 24 napisał(a): Dostałam dwa, trzy spore kiście ciemnych winogron, macie jakieś pomysły co z nimi zrobić?
Zjedzcie :zdrowe są
Zjedliśmy już sporo, są dość cierpkie
Pprzepis na konfiturę z winogron:
1 kg winogron ciemnych
1 kg cukru
1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
spirytus
kawałek wanilii
Sposób wykonania konfitury z winogron:
Z owoców usunąć pestki. Winogrona przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny.
Dodać szklankę wody i smażyć na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. W czasie smażenia mieszać i zbierać pianę.
Na koniec dodać kwasek cytrynowy i wanilię. Smażyć jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do następnego dnia. Zimną konfiturę przełożyć do słoików, zalać łyżeczką spirytusu, szczelnie zamknąć.
Winogrono, które użyłam do tego kompotu jest odmianą naszych polskich ciemnych winogron, które rosną w miesiącach jesiennych na działkach i w ogrodach.
Taki winogron zazwyczaj jest dość cierpki i kwaśny aby zjadać go w większych ilościach, dlatego dziś proponuję przerobienie go na dobry kompot do codziennego spożycia.
Jeżeli macie nadmiar tych owoców u siebie na działce, zachęcam Was do wykorzystania tego prostego przepisu.
Przygotowanie kompotu zajmuje ok. 60 minut.
Cała filozofia tkwi w zagotowaniu wody i dodaniu cukru według naszego upodobania, reszta robi się sama
Ja zazwyczaj na 1 kilogram owoców używam 1 szklankę cukru.
1 kg winogron
1 szklanka cukru
Do wysokiego garnka przekładamy umyte owoce, oczyszczone z wszelkiego rodzaju listków, łodyg i ogonków.
Winogrono zalewamy zimną wodą, tak aby jej ilość (wysokość w garnku) była mniej więcej dwa razy taka jak winogron.
Całość doprowadzamy do zagotowania, dodajemy cukier i trzymamy ok. 15 minut na gazie, aż owoce dokładnie zmiękną i puszczą dużą ilość soku.
W między czasie polecam kilka razy mieszać sok i dużą łyżką wyciskać z winogron ich zawartość, wpłynie to na intensywniejszy kolor kompotu.
Gotowy napój przecedzamy przez sito i podajemy.
Kompot smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.