?Lemon Curd?
KREM który jest mega cytrynowy,można go dodawać do wszelakich deserów jako dodatek do kremów itd. Najlepiej zrobić go sobie dzień wcześniej bo musi stężeć i wystygnąć żeby można było dalej coś z nim robić. Robiłam go pierwszy i nie ostatni raz.
PRZEPIS:
2 żółtka
2 całe jajka
150 g cukru
Sok i otarta skórka z 3 cytryn
80 g masła
Do szklanej miski wrzucamy jajka i żółtka. Trzeba je rozbełtać. Dodajemy cukier i sok ze skórką z cytryn. Nakładamy miskę nad garnek z delikatnie gotującą się wodą. WAŻNE! Dno miski nie może dotykać gorącej wody bo zrobi się jajecznica. Gdy już mamy to nad wrzątkiem cały czas mieszamy trzepaczką. Mieszamy do momentu aż jajka zaczną gęstnieć. W tym momencie dodajemy po kawałku masła i nadal mieszamy żeby się rozpuściło. Robimy tak do ostatniej kosteczki masła. Potem mieszamy nadal aż krem przybierze konsystencję budyniu. Ściągamy naczynie z garnka chwilkę czekamy aż troszkę przestygnie i wkładamy do słoika. Taki krem można mieć w lodówce do ok 2 tygodni. Używamy do czego chcemy.
??????Polecam?????
(16-09-2018, 08:28:22)Mila1 napisał(a): Wystarczy wpisać ciasto z gruszkami i kokosem i jest przepis ze zdjęciami na smakerpl
Składniki
Ciasto: 35 dag mąki, 10 dag cukru, 10 dag masła
1 łyżka smalcu, 1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko, 2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienia: 4 twarde, duże gruszki,
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru, 1,5 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
Kokosowa beza: 2 białka, 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kokosu, szczypta soli
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Podpiec w 170 stopniach przez około 15 - 20 minut.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Zalać połową wody, zasypać cukrem. Gotować kilka minut aby
zmiękły, ale się nie rozgotowały. Budyń rozrobić w drugiej połowie wody, wlać do gruszek, zagotować. Dodać sok z cytryny. Wyłożyć na
podpieczony spód.
2. Białka ubić z solą i cukrem, dodać kokos. Wyłożyć na budyń. Piec jeszcze około 30 minut w 160 stopniach.
(16-09-2018, 08:28:22)Mila1 napisał(a): Wystarczy wpisać ciasto z gruszkami i kokosem i jest przepis ze zdjęciami na smakerpl
Składniki
Ciasto: 35 dag mąki, 10 dag cukru, 10 dag masła
1 łyżka smalcu, 1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko, 2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienia: 4 twarde, duże gruszki,
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru, 1,5 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
Kokosowa beza: 2 białka, 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kokosu, szczypta soli
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Podpiec w 170 stopniach przez około 15 - 20 minut.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Zalać połową wody, zasypać cukrem. Gotować kilka minut aby
zmiękły, ale się nie rozgotowały. Budyń rozrobić w drugiej połowie wody, wlać do gruszek, zagotować. Dodać sok z cytryny. Wyłożyć na
podpieczony spód.
2. Białka ubić z solą i cukrem, dodać kokos. Wyłożyć na budyń. Piec jeszcze około 30 minut w 160 stopniach.