07-02-2023, 09:21:58
Jak twierdzi wiele osób, najlepsza zarzutka wychodzi na wywarze z żeberek wieprzowych. Do niego wystarczy dodać:
- 5-6 pokrojonych w kostkę ziemniaków,
- marchewkę i cebulę.
Gdy warzywa zmiękną, należy dodać około pół litra soku z kiszonej kapusty i około 20-30 dag drobno pokrojonej kapusty kiszonej i po doprawieniu solą i pieprzem, gotować jeszcze przez około 10 minut.
- 5-6 pokrojonych w kostkę ziemniaków,
- marchewkę i cebulę.
Gdy warzywa zmiękną, należy dodać około pół litra soku z kiszonej kapusty i około 20-30 dag drobno pokrojonej kapusty kiszonej i po doprawieniu solą i pieprzem, gotować jeszcze przez około 10 minut.
Po tym czasie do zupy należy dodać zasmażkę - mogą to być dwie łyżki mąki dodane do dwóch łyżek roztopionego na patelni masła, całość należy podsmażać przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając. Potem najlepiej wlać na patelnię kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszać, dodać do garnka z zarzutką i wymieszać.
Sok i kapustę można dodawać partiami, sprawdzając po kilku chwilach stopień kwasowości i w zależności od upodobań np. dolać więcej soku z kapusty. Niektórzy dodają też do zarzutki kiełbasę lub skwarki z podsmażonego boczku, dzięki czemu zupa robi się jeszcze bardziej treściwa.