23-09-2018, 21:08:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2018, 08:10:59 przez uspokajaczka.)
Chlebek ziemniaczany ze słonecznikiem i pestkami dyni
Podaję przepis:
Składniki:
400 g mąki pszennej
220 ml wody
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
1 łyżeczka cukru
2 gotowane duszone ziemniaki
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
Garść słonecznika
Garść pestek z dyni
1. Drożdze rozpuścić w 50ml ciepłej wody, dodać cukier i 2 łyżki mąki (zabieramy z podanych wyżej składników). Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min, aż drożdże zaczną pracować (rosnąć).
2. Dodać zaczyn drożdżowy do pozostałych składników i zagnieść ciasto.
3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godz.
4. Przełożyć ciasto do keksówki (u mnie 28x10cm) i odstawić jeszcze na 40 min.
5. Piec 25 min w 220 stopniach, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15 min.
Smacznego!
Podaję przepis:
Składniki:
400 g mąki pszennej
220 ml wody
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
1 łyżeczka cukru
2 gotowane duszone ziemniaki
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
Garść słonecznika
Garść pestek z dyni
1. Drożdze rozpuścić w 50ml ciepłej wody, dodać cukier i 2 łyżki mąki (zabieramy z podanych wyżej składników). Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min, aż drożdże zaczną pracować (rosnąć).
2. Dodać zaczyn drożdżowy do pozostałych składników i zagnieść ciasto.
3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godz.
4. Przełożyć ciasto do keksówki (u mnie 28x10cm) i odstawić jeszcze na 40 min.
5. Piec 25 min w 220 stopniach, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15 min.
Smacznego!