22-09-2018, 22:06:47
Czasem mamy nadmiar kalarepki, z którą nie wiadomo co zrobić. Ja gotuję z niej zupę... nie mogę się jej najeść.
Składniki kalarepka z częścią młodych liści, ziemniaki, masło, cebula, koperek, kwaśna śmietana, sól, biały pieprz,wywar warzywny.
Kalarepę kroimy w słupki,ziemniaki w ósemki, cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i na nim dusimy część kalarepki z cebulą podlewając wywarem z warzyw. W miarę ubywania płynu uzupełniamy go.. dusimy do miękkości. Do garnka z wywarem wrzucamy pozostałą kalarepkę, posiekane listki, ziemniaki i gotujemy do miękkości, dodajemy resztę z patelni.. ja część miksuję aby zupę zagęścić bo nie używam mąki. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem.. wsypujemy koperek i trochę kwaśnej śmietany.....
Mój mąż uwielbia czerstwe pieczywo smażone w cieście naleśnikowym.Przypomina mu dzieciństwo.
Składniki kalarepka z częścią młodych liści, ziemniaki, masło, cebula, koperek, kwaśna śmietana, sól, biały pieprz,wywar warzywny.
Kalarepę kroimy w słupki,ziemniaki w ósemki, cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i na nim dusimy część kalarepki z cebulą podlewając wywarem z warzyw. W miarę ubywania płynu uzupełniamy go.. dusimy do miękkości. Do garnka z wywarem wrzucamy pozostałą kalarepkę, posiekane listki, ziemniaki i gotujemy do miękkości, dodajemy resztę z patelni.. ja część miksuję aby zupę zagęścić bo nie używam mąki. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem.. wsypujemy koperek i trochę kwaśnej śmietany.....
Mój mąż uwielbia czerstwe pieczywo smażone w cieście naleśnikowym.Przypomina mu dzieciństwo.