22-07-2019, 13:16:42
Prosta pasta jajeczna
Składniki:
Składniki:
- 4 jajka
- nieduża cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- odrobina oliwy lub oleju do posmażenia cebuli
- Ugotuj jajka na twardo. W międzyczasie posiekaj bardzo drobno cebulę i czosnek, ale trzymaj je osobno.
- Rozgrzej na małej patelni dosłownie odrobinę oleju lub oliwy, wrzuć cebulę. Smaż ją na małym ogniu, a gdy się zeszkli i minimalnie zacznie rumienić dodaj czosnek i przemieszaj. W momencie, gdy czosnek zacznie pachnieć potrzymaj tak jeszcze dwie sekundy i zdejmij patelnię z ognia. Chodzi o to, żeby złagodniał, a gdy się przypali będzie gorzki.
- Zdejmij z jajek skorupkę, odrobinę je rozdrobnij (nie musi być jakoś mocno) i wrzuć do naczynia, w którym będziesz miksować pastę. Dodaj też posmażoną cebulę i czosnek, musztardę, kurkumę, 3 łyżki oliwy. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Pamiętaj, żeby nie dawać od razu sporej ilości soli, bo zawsze lepiej dosolić, niż jeść przesolone.
- Zmiksuj całość na gładko blenderem. Posmakuj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Twoja pasta jajeczna jest już gotowa. Prawda, że prosta?!