23-04-2019, 14:29:01
Kotlety jajeczne
Jak zostały Wam jajka ugotowane oto sposób na ich wykorzystanie.
Super proste i bardzo szybkie do zrobienia [b]kotlety jajeczne. Kotlety szykuje się głównie z jajek gotowanych na twardo. Do masy dodaje się surowe jajko oraz ulubione przyprawy i zioła.
Takie "kotlety mielone" bez mięsa szczególnie polecam wegetarianom oraz dzieciom. Kotlety z jajek podaje się najczęściej z domowymi sosami oraz najróżniejszymi sałatkami i surówkami. [/b]
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 8 minut
Ilość porcji: 9 kotletów
Dieta: wegetariańska
Składniki:
Ugotuj na twardo sześć średniej wielkości jajek (najlepiej typ 0 lub 1). Obierz ugotowane jaja i umieść je w misce. Używając widelca dobrze je wygnieć. Do masy jajecznej dodaj surowe jajko, 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz siekany koperek, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. Masę możesz odstawić do lodówki na 30 minut. Kotlety będą się ładniej formować.
Łyżką odmierzaj porcje wielkości orzecha włoskiego. Formuj lekko spłaszczone kule. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtaczaj kotlety z obu stron i układaj obok siebie na talerzu. Gdy już wszystkie będą gotowe nagrzej patelnię. Wlej olej. Kotlety smaż na średniej mocy palnika po 3-4 minuty z obu stron, do zarumienienia (czas smażenia zależy od ustawionej mocy palnika). Powinny się wszystkie zmieścić na jednej, sporej patelni.
Jak zostały Wam jajka ugotowane oto sposób na ich wykorzystanie.
Super proste i bardzo szybkie do zrobienia [b]kotlety jajeczne. Kotlety szykuje się głównie z jajek gotowanych na twardo. Do masy dodaje się surowe jajko oraz ulubione przyprawy i zioła.
Takie "kotlety mielone" bez mięsa szczególnie polecam wegetarianom oraz dzieciom. Kotlety z jajek podaje się najczęściej z domowymi sosami oraz najróżniejszymi sałatkami i surówkami. [/b]
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 8 minut
Ilość porcji: 9 kotletów
Dieta: wegetariańska
Składniki:
- 6 średnich jaj ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- łyżka siekanego koperku
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
Ugotuj na twardo sześć średniej wielkości jajek (najlepiej typ 0 lub 1). Obierz ugotowane jaja i umieść je w misce. Używając widelca dobrze je wygnieć. Do masy jajecznej dodaj surowe jajko, 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz siekany koperek, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. Masę możesz odstawić do lodówki na 30 minut. Kotlety będą się ładniej formować.
Łyżką odmierzaj porcje wielkości orzecha włoskiego. Formuj lekko spłaszczone kule. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtaczaj kotlety z obu stron i układaj obok siebie na talerzu. Gdy już wszystkie będą gotowe nagrzej patelnię. Wlej olej. Kotlety smaż na średniej mocy palnika po 3-4 minuty z obu stron, do zarumienienia (czas smażenia zależy od ustawionej mocy palnika). Powinny się wszystkie zmieścić na jednej, sporej patelni.