16-09-2018, 13:22:25
(16-09-2018, 13:13:16)Biedronka 24 napisał(a):(16-09-2018, 13:09:42)Wonder_Woman napisał(a):(16-09-2018, 13:01:00)Biedronka 24 napisał(a): Dostałam dwa, trzy spore kiście ciemnych winogron, macie jakieś pomysły co z nimi zrobić?
Zjedzcie :zdrowe są
Zjedliśmy już sporo, są dość cierpkie
Pprzepis na konfiturę z winogron:
- 1 kg winogron ciemnych
- 1 kg cukru
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
- spirytus
- kawałek wanilii
- Z owoców usunąć pestki. Winogrona przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny.
- Dodać szklankę wody i smażyć na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. W czasie smażenia mieszać i zbierać pianę.
- Na koniec dodać kwasek cytrynowy i wanilię. Smażyć jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do następnego dnia. Zimną konfiturę przełożyć do słoików, zalać łyżeczką spirytusu, szczelnie zamknąć.