16-09-2018, 09:10:33
(16-09-2018, 08:41:38)Lograbi_en napisał(a):(16-09-2018, 08:28:22)Mila1 napisał(a): Wystarczy wpisać ciasto z gruszkami i kokosem i jest przepis ze zdjęciami na smakerpl
Składniki
Przygotowanie
- Ciasto: 35 dag mąki, 10 dag cukru, 10 dag masła
- 1 łyżka smalcu, 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko, 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienia: 4 twarde, duże gruszki,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru, 1,5 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
- Kokosowa beza: 2 białka, 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kokosu, szczypta soli
1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Podpiec w 170 stopniach przez około 15 - 20 minut.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Zalać połową wody, zasypać cukrem. Gotować kilka minut aby
zmiękły, ale się nie rozgotowały. Budyń rozrobić w drugiej połowie wody, wlać do gruszek, zagotować. Dodać sok z cytryny. Wyłożyć na
podpieczony spód.
2. Białka ubić z solą i cukrem, dodać kokos. Wyłożyć na budyń. Piec jeszcze około 30 minut w 160 stopniach.
Dzięki