15-09-2018, 10:53:52
Magdalenki
mąka 1szklanka plus do op
masło 80g
mleko 1/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajka 2
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
cytryna 1
sól szczypta
cukier puder do posypania
Tradycyjny, lotaryński przepis na puszyste, wilgotne biszkopciki w kształcie muszelek.
Jaja ubić z cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę. Masło rozpuścić. Dodać do jaj masło, pół łyżeczki soku z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę cytrynową. Wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) dodać mleko. Posmarować foremkę masłem przy pomocy pędzelka, oprószyć mąką. Napełniać wgłębienia w jednej części foremki, zamknąć drugą częścią. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 C. Ostudzić, wyjąć z foremek. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga, potrzebna będą foremki do magdalenek. Z podanej proporcji można upiec ok. 20 magdalenek.
mąka 1szklanka plus do op
masło 80g
mleko 1/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajka 2
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
cytryna 1
sól szczypta
cukier puder do posypania
Tradycyjny, lotaryński przepis na puszyste, wilgotne biszkopciki w kształcie muszelek.
Jaja ubić z cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę. Masło rozpuścić. Dodać do jaj masło, pół łyżeczki soku z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę cytrynową. Wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) dodać mleko. Posmarować foremkę masłem przy pomocy pędzelka, oprószyć mąką. Napełniać wgłębienia w jednej części foremki, zamknąć drugą częścią. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 C. Ostudzić, wyjąć z foremek. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga, potrzebna będą foremki do magdalenek. Z podanej proporcji można upiec ok. 20 magdalenek.