05-01-2019, 17:07:53
Jest karnawał......muszą być.......
PĄCZKI Z ZIEMNIAKAMI NADZIEWANE NUTELLĄ : (około 30 sztuk )
ZACZYN : 50 g świeżych drożdży
4 czubate łyżki cukru,
300 ml letniego mleka
3 czubate łyżki mąki pszennej
CIASTO : 750 g mąki pszennej
500 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
3 żółtka + 1 jajko
3 łyżki cukru
100 g roztopionego masła
3 łyżki oleju
50 ml spirytusu lub octu
Nutella lub marmolada różana
WYKONANIE :
Z podanych składników zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie zmiksować żółtka + jajko do białości.
Do ubitych jajek dodać zmielone ziemniaki i razem zmiksować
Do miski przesiać mąkę (ok 500 g ),dodać masę jajeczno - ziemniaczaną, wyrośnięty zaczyn, olej i spirytus, wyrabiać mikserem z hakami.
W czasie wyrabiania dodawać stopniowo rozpuszczone letnie masło na przemian z pozostałą mąką.
Ciasto wyrabiać około 10 minut.
Wyrobione odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( przykryć ściereczką ).
Gdy podwoi objętość ponownie zagnieść krótko, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość 3 cm, szklanką wycinać pączki, ułożyć na każdym nadzienie, zlepić, uformować pączka i układać na ściereczce, pozostawiając do wyrośnięcia.
Wyrośnięte smażyć na gorącym tłuszczu, ,wyjmować na papier kuchenny, po wystygnieciu posypać cukrem pudrem.
PĄCZKI Z ZIEMNIAKAMI NADZIEWANE NUTELLĄ : (około 30 sztuk )
ZACZYN : 50 g świeżych drożdży
4 czubate łyżki cukru,
300 ml letniego mleka
3 czubate łyżki mąki pszennej
CIASTO : 750 g mąki pszennej
500 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
3 żółtka + 1 jajko
3 łyżki cukru
100 g roztopionego masła
3 łyżki oleju
50 ml spirytusu lub octu
Nutella lub marmolada różana
WYKONANIE :
Z podanych składników zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie zmiksować żółtka + jajko do białości.
Do ubitych jajek dodać zmielone ziemniaki i razem zmiksować
Do miski przesiać mąkę (ok 500 g ),dodać masę jajeczno - ziemniaczaną, wyrośnięty zaczyn, olej i spirytus, wyrabiać mikserem z hakami.
W czasie wyrabiania dodawać stopniowo rozpuszczone letnie masło na przemian z pozostałą mąką.
Ciasto wyrabiać około 10 minut.
Wyrobione odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( przykryć ściereczką ).
Gdy podwoi objętość ponownie zagnieść krótko, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość 3 cm, szklanką wycinać pączki, ułożyć na każdym nadzienie, zlepić, uformować pączka i układać na ściereczce, pozostawiając do wyrośnięcia.
Wyrośnięte smażyć na gorącym tłuszczu, ,wyjmować na papier kuchenny, po wystygnieciu posypać cukrem pudrem.