07-09-2018, 07:44:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-2018, 07:45:20 przez Wonder_Woman.)
To ja też podam moj przepis na smalec, tak na pół bogato, bo nie wychodzi aż tak drogo
-700 g słoniny
-Opakowanie kiełbasy śląskiej, ja kupuje w biedrze, w tym opakowaniu jest ich chyba z 5
- dwa kawałki boczku, tez kupuję w biedrze takie prostokątne kawałki
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
Majeranek, pieprz i sól
Słoninę, kiełbasę, boczek, cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek przeciskam przez praskę lub trę na tarce.
Najpierw wytapiam tłuszcz ze słoniny, czekam aż się zaczną robić skwarki, dodaje boczek, czekam aż się wytopi, dodaje kiełbasę i gotuje często mieszając, aż wszystko będzie ładnie wytopione i przyrumienione.
Na końcu dodaję cebulę, czekam aż się zeszkli, dodaje czosnek, majeranek, doprawiam solą i pieprzem
Przelewam do miseczek i jak wystygnie wkładam do lodówki.
W lodówce postoi spokojnie ponad tydzień, może ciut dłużej
Używamy do smarowania pieczywa przede wszystkim, z ogórkiem małosolnymi smakuje świetnie
Odsmażam tez na tym smalcu pierogi, polewam kluski śląskie, kopytka i ziemniaki
-700 g słoniny
-Opakowanie kiełbasy śląskiej, ja kupuje w biedrze, w tym opakowaniu jest ich chyba z 5
- dwa kawałki boczku, tez kupuję w biedrze takie prostokątne kawałki
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
Majeranek, pieprz i sól
Słoninę, kiełbasę, boczek, cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek przeciskam przez praskę lub trę na tarce.
Najpierw wytapiam tłuszcz ze słoniny, czekam aż się zaczną robić skwarki, dodaje boczek, czekam aż się wytopi, dodaje kiełbasę i gotuje często mieszając, aż wszystko będzie ładnie wytopione i przyrumienione.
Na końcu dodaję cebulę, czekam aż się zeszkli, dodaje czosnek, majeranek, doprawiam solą i pieprzem
Przelewam do miseczek i jak wystygnie wkładam do lodówki.
W lodówce postoi spokojnie ponad tydzień, może ciut dłużej
Używamy do smarowania pieczywa przede wszystkim, z ogórkiem małosolnymi smakuje świetnie
Odsmażam tez na tym smalcu pierogi, polewam kluski śląskie, kopytka i ziemniaki