04-11-2018, 19:21:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2018, 19:23:44 przez grabi_en.)
NALEWKA BOŻONARODZENIOWA
Nalewka, dzięki swoim składnikom podstawowym, ma doskonały, piękny zapach świąt, przywodzi na myśl czas beztroski....
Składniki:
- pomarańcze 3 szt.
- cytryny 3 szt.
- mandarynki 3 szt.
- skórka z jednej pomarańczy
- skóra z jednej cytryny
- suszone śliwki 150 g.
- suszone morele 150 g.
- suszone ananasy 150 g.
- figi 150 g.
- migdały 150 g.
- rodzynki 150 g.
- daktyle 150 g.
- żurawina 150 g.
- orzechy laskowe 150 g.
- orzechy włoskie 150 g.
- orzechy nerkowca 150 g.
- anyż 10 gwiazdek
- laski wanilii 5 szt.
- kora cynamonu z 6 szt.
- kardamon 20 ziarenek
- goździki 10 szt.
- cukier 0,5 kg.
- destylat 60% 4 l.
- rum 1 l.
Składniki można dobierać dowolnie, zgodnie z upodobaniami, oczywiście ich ilość nie musi się zgadzać idealnie z przepisem raczej jest to zależne od opakowania czasem będzie to 100 g. a czasem 200 g.
Sposób przygotowania:
Bakalie rozdrobnić i wraz z przyprawami umieścić w naczyniu minimum 12l, z jednej cytryny i pomarańczy cienko obrać skórkę bez białego albedo np obieraczką do warzyw. Cytrusy obrać, pokroić na ćwiartki lub w plastry. Skórki z cytrusów, pokrojone cytrusy i pozostałe produkty wrzucić do słoja, wsypać cukier. Zalać rumem, a następnie destylatem przynajmniej 3 cm powyżej owoców.
Odstawić na 5-6 tygodni mieszając co jakiś czas. Nalew przecedzić przez gęste sito zlać do gąsiorka i umieścić w chłodnej piwnicy na kilka miesięcy. Po całkowitym wyklarowaniu nalewkę
Nalewka, dzięki swoim składnikom podstawowym, ma doskonały, piękny zapach świąt, przywodzi na myśl czas beztroski....
Składniki:
- pomarańcze 3 szt.
- cytryny 3 szt.
- mandarynki 3 szt.
- skórka z jednej pomarańczy
- skóra z jednej cytryny
- suszone śliwki 150 g.
- suszone morele 150 g.
- suszone ananasy 150 g.
- figi 150 g.
- migdały 150 g.
- rodzynki 150 g.
- daktyle 150 g.
- żurawina 150 g.
- orzechy laskowe 150 g.
- orzechy włoskie 150 g.
- orzechy nerkowca 150 g.
- anyż 10 gwiazdek
- laski wanilii 5 szt.
- kora cynamonu z 6 szt.
- kardamon 20 ziarenek
- goździki 10 szt.
- cukier 0,5 kg.
- destylat 60% 4 l.
- rum 1 l.
Składniki można dobierać dowolnie, zgodnie z upodobaniami, oczywiście ich ilość nie musi się zgadzać idealnie z przepisem raczej jest to zależne od opakowania czasem będzie to 100 g. a czasem 200 g.
Sposób przygotowania:
Bakalie rozdrobnić i wraz z przyprawami umieścić w naczyniu minimum 12l, z jednej cytryny i pomarańczy cienko obrać skórkę bez białego albedo np obieraczką do warzyw. Cytrusy obrać, pokroić na ćwiartki lub w plastry. Skórki z cytrusów, pokrojone cytrusy i pozostałe produkty wrzucić do słoja, wsypać cukier. Zalać rumem, a następnie destylatem przynajmniej 3 cm powyżej owoców.
Odstawić na 5-6 tygodni mieszając co jakiś czas. Nalew przecedzić przez gęste sito zlać do gąsiorka i umieścić w chłodnej piwnicy na kilka miesięcy. Po całkowitym wyklarowaniu nalewkę
(04-11-2018, 19:21:04)grabi_en napisał(a): NALEWKA BOŻONARODZENIOWAsmak nadają , wanilia , gwiazdki anyżu , kora cynamonu , skórki z pomarańczy oraz cytryny , kardamon , goździki a reszta raczej jest zbędna a zwłaszcza orzechy nerkowca , które nie mają walorów smakowych rodzynki , migdały i cała reszta oprócz owoców jest raczej zbędna oprócz dobrego wytrawnego rumu + miód wielokwiatowy bądź lipowy
Nalewka, dzięki swoim składnikom podstawowym, ma doskonały, piękny zapach świąt, przywodzi na myśl czas beztroski....
Składniki:
- pomarańcze 3 szt.
- cytryny 3 szt.
- mandarynki 3 szt.
- skórka z jednej pomarańczy
- skóra z jednej cytryny
- suszone śliwki 150 g.
- suszone morele 150 g.
- suszone ananasy 150 g.
- figi 150 g.
- migdały 150 g.
- rodzynki 150 g.
- daktyle 150 g.
- żurawina 150 g.
- orzechy laskowe 150 g.
- orzechy włoskie 150 g.
- orzechy nerkowca 150 g.
- anyż 10 gwiazdek
- laski wanilii 5 szt.
- kora cynamonu z 6 szt.
- kardamon 20 ziarenek
- goździki 10 szt.
- cukier 0,5 kg.
- destylat 60% 4 l.
- rum 1 l.
Składniki można dobierać dowolnie, zgodnie z upodobaniami, oczywiście ich ilość nie musi się zgadzać idealnie z przepisem raczej jest to zależne od opakowania czasem będzie to 100 g. a czasem 200 g.
Sposób przygotowania:
Bakalie rozdrobnić i wraz z przyprawami umieścić w naczyniu minimum 12l, z jednej cytryny i pomarańczy cienko obrać skórkę bez białego albedo np obieraczką do warzyw. Cytrusy obrać, pokroić na ćwiartki lub w plastry. Skórki z cytrusów, pokrojone cytrusy i pozostałe produkty wrzucić do słoja, wsypać cukier. Zalać rumem, a następnie destylatem przynajmniej 3 cm powyżej owoców.
Odstawić na 5-6 tygodni mieszając co jakiś czas. Nalew przecedzić przez gęste sito zlać do gąsiorka i umieścić w chłodnej piwnicy na kilka miesięcy. Po całkowitym wyklarowaniu nalewkę