Mam swój sposób na kłopoty
100ml mleka
15g drożdży
35 dag cukru
50g masła
1 jajo
250g masła
pół tabliczki czekolady
mogą być owoce(nawet mrożone) ja dałam krem orzechowy
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Zaczyn odstawić na 15min. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajo, i rozpuszczone masło. Dodać zaczyni i wyrobić ciasto. Przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia ok.1 godz. Ciast rozwałkować w prostokąt o grubości ok.0,5 cm, posmarować owocami lub tak jak ja kremem orzechowym i czekoladą(startą). Zwinąć w rulon i przeciąć wzdłuż na dwie połowy. Przeplatamy przez siebie i łączymy w wieniec. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20-30 min w temp 180 stopni. Można posypać cukrem pudrem.
100ml mleka
15g drożdży
35 dag cukru
50g masła
1 jajo
250g masła
pół tabliczki czekolady
mogą być owoce(nawet mrożone) ja dałam krem orzechowy
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Zaczyn odstawić na 15min. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajo, i rozpuszczone masło. Dodać zaczyni i wyrobić ciasto. Przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia ok.1 godz. Ciast rozwałkować w prostokąt o grubości ok.0,5 cm, posmarować owocami lub tak jak ja kremem orzechowym i czekoladą(startą). Zwinąć w rulon i przeciąć wzdłuż na dwie połowy. Przeplatamy przez siebie i łączymy w wieniec. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20-30 min w temp 180 stopni. Można posypać cukrem pudrem.