08-11-2021, 12:07:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2021, 12:11:35 przez grabi_en.)
Sałatka z buraczków
Składniki:
niecała szklanka białej fasoli,
2-3 średniej wielkości buraki,
1 czerwona cebula
majonez,
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka,
sok z cytryny,
natka pietruszki,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dzień przed przygotowaniem sałatki fasolę opłukać dokładnie, a następnie zalać wodą i odstawić aby spęczniała (najlepiej na całą noc).
Na drugi dzień zlać wodę, zalać fasolę wrzątkiem i gotować do miękkości.
Buraki umyć i gotować do miękkości bez obierania. Gdy wystygną obrać i pokroić w półplasterki.
Czerwoną cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Ugotowaną fasolę odsączyć, a następnie połączyć z burakami i cebulą.
Majonez wymieszać z chrzanem i dodać do fasoli. Całość skropić sokiem z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. Udekorować posiekaną natką.
Sałatka ze śledziem na wigilię, czyli śledzie pod pierzynką
Sałatka ze śledziem na Wigilię to coraz częściej spotykany sposób na zaserwowanie śledzi na wigilijnym stole. W wielu regionach są one niezwykle ważnym elementem bożonarodzeniowego menu, jednak sposób ich podania różni się w zależności od inwencji gospodarzy. Jednym z ciekawszych są tzw. śledzie pod pierzynką, czyli warstwowa sałatka, która świetnie będzie pasować do świątecznego jadłospisu.
Składniki:
6-7 filetów śledziowych,
2 średnie buraki,
6 jajek,
2 marchewki,
3 średnie ziemniaki,
cebula,
1/2 pora (białej części) ,
4-5 ogórków kiszonych,
10 dag żółtego sera,
majonez,
musztarda,
sól, pieprz,
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Śledzie przez kilka godzin moczyć, zmieniając co jakiś czas wodę. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na średniej wielkości kawałki. Ułożyć na dnie salaterki.
Cebulę i pora umyć, pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na śledzie. Całość posmarować majonezem.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki pokroić w kostkę i ułożyć z nich kolejną warstwę. Posmaruj ją połączonym majonezem i musztardą.
Następną warstwę stanowią starte ogórki połączone z ugotowaną i startą marchewką. Wierzch ponownie smarujemy majonezem.
Dalej układamy ugotowane i starte buraki.
Kolejną warstwę stanowią ugotowane na twardo i posiekane jajka.
Po wierzchu posypujemy startym żółtym serem i siekaną natką.
Sałatkę podajemy dopiero po tym jak schłodzimy ją przez kilka godzin w lodówce.
Składniki:
niecała szklanka białej fasoli,
2-3 średniej wielkości buraki,
1 czerwona cebula
majonez,
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka,
sok z cytryny,
natka pietruszki,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dzień przed przygotowaniem sałatki fasolę opłukać dokładnie, a następnie zalać wodą i odstawić aby spęczniała (najlepiej na całą noc).
Na drugi dzień zlać wodę, zalać fasolę wrzątkiem i gotować do miękkości.
Buraki umyć i gotować do miękkości bez obierania. Gdy wystygną obrać i pokroić w półplasterki.
Czerwoną cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Ugotowaną fasolę odsączyć, a następnie połączyć z burakami i cebulą.
Majonez wymieszać z chrzanem i dodać do fasoli. Całość skropić sokiem z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. Udekorować posiekaną natką.
Sałatka ze śledziem na wigilię, czyli śledzie pod pierzynką
Sałatka ze śledziem na Wigilię to coraz częściej spotykany sposób na zaserwowanie śledzi na wigilijnym stole. W wielu regionach są one niezwykle ważnym elementem bożonarodzeniowego menu, jednak sposób ich podania różni się w zależności od inwencji gospodarzy. Jednym z ciekawszych są tzw. śledzie pod pierzynką, czyli warstwowa sałatka, która świetnie będzie pasować do świątecznego jadłospisu.
Składniki:
6-7 filetów śledziowych,
2 średnie buraki,
6 jajek,
2 marchewki,
3 średnie ziemniaki,
cebula,
1/2 pora (białej części) ,
4-5 ogórków kiszonych,
10 dag żółtego sera,
majonez,
musztarda,
sól, pieprz,
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Śledzie przez kilka godzin moczyć, zmieniając co jakiś czas wodę. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na średniej wielkości kawałki. Ułożyć na dnie salaterki.
Cebulę i pora umyć, pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na śledzie. Całość posmarować majonezem.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki pokroić w kostkę i ułożyć z nich kolejną warstwę. Posmaruj ją połączonym majonezem i musztardą.
Następną warstwę stanowią starte ogórki połączone z ugotowaną i startą marchewką. Wierzch ponownie smarujemy majonezem.
Dalej układamy ugotowane i starte buraki.
Kolejną warstwę stanowią ugotowane na twardo i posiekane jajka.
Po wierzchu posypujemy startym żółtym serem i siekaną natką.
Sałatkę podajemy dopiero po tym jak schłodzimy ją przez kilka godzin w lodówce.