18-09-2021, 17:32:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2021, 17:46:13 przez grabi_en.)
Sezon grzybów w pełni, a może ktoś się skusi na grzyby po kaszubsku - pycha na ciepło i zimno
- Durszlak, ugotowanych, pokrojonych i osolonych grzybów,
- 0,5 kg pokrojonej w słupki białej cebuli,
- 3 ząbki przeciśniętego czosnku,
- 1 szklanka oleju
ZALEWA:
- 1,5 szklanki wody,
- 12 Łyżek octu spirytusowego 10%,
- 10 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka chili lub ostrej papryki,
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu kolorowego,
- 2 szklanki passaty pomidorowej (można zastąpić koncentratem pomidorowym),
- 1 łyżka przyprawy kucharek,
- sól do smaku
Wszystkie składniki zalewy wrzucić do garnka i zagotować.
W dużym garnku podsmażyć cebulę na oleju, aż będzie szklista, dodać czosnek i odcedzone ugotowane grzyby - wymieszać i poddusić na małym ogniu około 5 minut, następnie wlać zalewę i gotować 10 minut, co jakiś czas mieszać, ewentualnie doprawić solą.
W takiej postaci grzyby za pasteryzować w słoiki i wykorzystać jako dodatek do mięs, ryb, śledzi lub drobiu.
Pasteryzować 20 - 25 minut.
- Durszlak, ugotowanych, pokrojonych i osolonych grzybów,
- 0,5 kg pokrojonej w słupki białej cebuli,
- 3 ząbki przeciśniętego czosnku,
- 1 szklanka oleju
ZALEWA:
- 1,5 szklanki wody,
- 12 Łyżek octu spirytusowego 10%,
- 10 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka chili lub ostrej papryki,
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu kolorowego,
- 2 szklanki passaty pomidorowej (można zastąpić koncentratem pomidorowym),
- 1 łyżka przyprawy kucharek,
- sól do smaku
Wszystkie składniki zalewy wrzucić do garnka i zagotować.
W dużym garnku podsmażyć cebulę na oleju, aż będzie szklista, dodać czosnek i odcedzone ugotowane grzyby - wymieszać i poddusić na małym ogniu około 5 minut, następnie wlać zalewę i gotować 10 minut, co jakiś czas mieszać, ewentualnie doprawić solą.
W takiej postaci grzyby za pasteryzować w słoiki i wykorzystać jako dodatek do mięs, ryb, śledzi lub drobiu.
Pasteryzować 20 - 25 minut.