22-08-2021, 10:16:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2021, 10:18:19 przez grabi_en.)
Może nie na co dzień, ale na uroczystość, święta - polecam:
Polecam:
1,2 - 1,5 kg wołowiny , ale z delikatnym tłuszczykiem np, mostek, karkówka….bez kości
1 łyżka soli peklowanej
Marynata potrzebna dwa razy:
5 ząbków przeciśniętego czosnku
1 łyżka ziaren pieprzu
1 łyżka brązowego cukru
5 ziaren jałowca
3 ziaren ziela angielskiego
Po 1/2 łyżeczki : wędzonej papryki, imbiru, ostrej papryki
1/2 łyżki kolendry.
Wszystkie zioła miksuje z czosnkiem, mięso natrzeć solą i mieszanką ziół i przypraw. Szczelnie zamknąć ( u mnie vaco) i trzymać w lodowce 7 dni.
Mięso umyć, wytrzeć i wysuszyć.
Natrzeć ostrą musztardą. Trzymać w lodówce 3-4 godziny.
Natrzeć drugą identyczną mieszanką przypraw. Wkładamy do piekarnika na 3 godz. 120’C.
Wystudzić, teraz można gotować 3 godziny na parze, można zamknąć mięso próżniowo, żeby wszystkie soki zatrzymać w mięsie.
Wystudzić i gotowe.
Polecam:
1,2 - 1,5 kg wołowiny , ale z delikatnym tłuszczykiem np, mostek, karkówka….bez kości
1 łyżka soli peklowanej
Marynata potrzebna dwa razy:
5 ząbków przeciśniętego czosnku
1 łyżka ziaren pieprzu
1 łyżka brązowego cukru
5 ziaren jałowca
3 ziaren ziela angielskiego
Po 1/2 łyżeczki : wędzonej papryki, imbiru, ostrej papryki
1/2 łyżki kolendry.
Wszystkie zioła miksuje z czosnkiem, mięso natrzeć solą i mieszanką ziół i przypraw. Szczelnie zamknąć ( u mnie vaco) i trzymać w lodowce 7 dni.
Mięso umyć, wytrzeć i wysuszyć.
Natrzeć ostrą musztardą. Trzymać w lodówce 3-4 godziny.
Natrzeć drugą identyczną mieszanką przypraw. Wkładamy do piekarnika na 3 godz. 120’C.
Wystudzić, teraz można gotować 3 godziny na parze, można zamknąć mięso próżniowo, żeby wszystkie soki zatrzymać w mięsie.
Wystudzić i gotowe.