11-06-2021, 05:07:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2021, 05:11:48 przez grabi_en.)
Syrop z płatków piwonii na konfiturę truskawkową
konfitura truskawkowa
1kg cukru
0,5l wody
płatki z kilku dużych piwonii
1kg truskawek ew 1.5kg
Ugotować syrop z wody cukru i płatków (kilka minut) ,przelać przez sitko metalowe lub trochę ostudzić i dopiero przelać przez plastikowe ..Na gorący syrop wrzucić opłukane truskawki w całości (umyte bez szypułek) .
Najlepszy do tego garnek o szerokim dnie ,konfitura nie powinna się gotować tylko leciutko podgrzewać przez powiedzmy pół godziny ,potem pozostawić ją w garnku do dnia następnego i ponownie podgrzać przez jakiś czas ,czynność tę powtarzamy np trzy dni jeśli konfitura nie zgęstniała .Nie wolno jej mieszać tylko kolistymi ruchami podkręcać garnek .Truskawki nie rozpadną się i uzyskamy prawdziwą konfiturę a nie rozpaćkany dżem . na koniec wlewamy sok z jednej cytryny spowoduje on zgęstnienie ,mieszamy delikatnie i wkładamy gorąca do słoiczków .Nie wymaga ona żadnej pasteryzacji ,stoi nawet kilka lat i nie zepsuje się .
UWAGA !!!!!!! Do syropu używamy tylko płatków z obciętymi końcówkami i bez cieniutkich drobnych słupeczków które znajdują się pomiędzy nimi .Trzeba to starannie wybrać inaczej syrop będzie gorzki.
konfitura truskawkowa
1kg cukru
0,5l wody
płatki z kilku dużych piwonii
1kg truskawek ew 1.5kg
Ugotować syrop z wody cukru i płatków (kilka minut) ,przelać przez sitko metalowe lub trochę ostudzić i dopiero przelać przez plastikowe ..Na gorący syrop wrzucić opłukane truskawki w całości (umyte bez szypułek) .
Najlepszy do tego garnek o szerokim dnie ,konfitura nie powinna się gotować tylko leciutko podgrzewać przez powiedzmy pół godziny ,potem pozostawić ją w garnku do dnia następnego i ponownie podgrzać przez jakiś czas ,czynność tę powtarzamy np trzy dni jeśli konfitura nie zgęstniała .Nie wolno jej mieszać tylko kolistymi ruchami podkręcać garnek .Truskawki nie rozpadną się i uzyskamy prawdziwą konfiturę a nie rozpaćkany dżem . na koniec wlewamy sok z jednej cytryny spowoduje on zgęstnienie ,mieszamy delikatnie i wkładamy gorąca do słoiczków .Nie wymaga ona żadnej pasteryzacji ,stoi nawet kilka lat i nie zepsuje się .
UWAGA !!!!!!! Do syropu używamy tylko płatków z obciętymi końcówkami i bez cieniutkich drobnych słupeczków które znajdują się pomiędzy nimi .Trzeba to starannie wybrać inaczej syrop będzie gorzki.