Mogę Wam podać przepis na chleb, który zawsze wychodzi
Przepis na chleb
Wieczorem wsypujemy do miski (dość wysokiej bo ciasto urośnie) 3/4 mąki babuni (650) do tego 7g suchych drożdży + około 1/2 litra letniej wody, łyżkę oleju, 1 łyżeczkę soli, wszystko razem zamieszać łyżką i przykryć folią spożywczą - wstawić na noc do lodówki. Rano podsypać blat mąką i można dodać ulubione dodatki (ziarno słonecznika, czarnuszkę, otręby) dosłownie zagnieść dwa razy i odstawić do wyrośnięcia 30-40 minut. Nagrzać piekarnik razem z garnkiem i pokrywką (byle nie miał plastikowych rączek - ja robię to w naczyniu żaroodpornym) na 220 stopni, do gorącego garnka wrzucić ciasto i przykryć pokrywką, wstawić znów do piekarnika 200 stopni na około 35 minut, potem odkryć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Smacznego.
Myślę, że nam w tych trudnych chwilach gdzie musimy na wszystkim oszczędzać, ten przepis się bardzo przyda.
Suche drożdże kupuję w Carrefur w paczce jest 4 g więc lekko dodaję więcej mąki dosypuję i mąkę 650 też można tam dostać.
Przepis na chleb
Wieczorem wsypujemy do miski (dość wysokiej bo ciasto urośnie) 3/4 mąki babuni (650) do tego 7g suchych drożdży + około 1/2 litra letniej wody, łyżkę oleju, 1 łyżeczkę soli, wszystko razem zamieszać łyżką i przykryć folią spożywczą - wstawić na noc do lodówki. Rano podsypać blat mąką i można dodać ulubione dodatki (ziarno słonecznika, czarnuszkę, otręby) dosłownie zagnieść dwa razy i odstawić do wyrośnięcia 30-40 minut. Nagrzać piekarnik razem z garnkiem i pokrywką (byle nie miał plastikowych rączek - ja robię to w naczyniu żaroodpornym) na 220 stopni, do gorącego garnka wrzucić ciasto i przykryć pokrywką, wstawić znów do piekarnika 200 stopni na około 35 minut, potem odkryć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Smacznego.
Myślę, że nam w tych trudnych chwilach gdzie musimy na wszystkim oszczędzać, ten przepis się bardzo przyda.
Suche drożdże kupuję w Carrefur w paczce jest 4 g więc lekko dodaję więcej mąki dosypuję i mąkę 650 też można tam dostać.