18-06-2020, 09:56:52
Sezon na cukinie i kabaczki, więc...przychodzę do was, koleżanki i koledzy z zapiekanką. Tym przepisem podzieliła się moja koleżanka z Rosji jakieś 3-4 lata temu i danie weszło w spis ulubionych. Zapiekanka delikatna, smaczna, smakuję na ciepło i zimno, ale najlepszą jest następnego dnia, odsmażana na patelni i do tego -szklanka zimnego mleka.
przepis i sposób przygotowania:
-1 kg cukinii (kabaczków) zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jak młode i maja delikatną skórkę, to nie oczyszczać, jak są "starsze", to obrać. Nie odciskać soku.
- 2 cebule drobno pokroić i zeszklić na niedużej ilości oleju. Dodać do cukinii/ kabaczków.
- Pokroić koperek i też dodać do warzyw (to już wg waszego uznania - my lubimy, to więc daję całkiem sporą ilość).
- Dodać 150gr potarkowanego żółtego sera (ja dodałam Goudę),
- 1/2 łyżeczki soli (wystarczy, bo ser też jest solony) i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
- Teraz do osobnej miski wbić 4 jajka ("L"), dodać 100ml oleju, wymieszać trzepaczką/rózgą, przesiać 150gr maki i dodać czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Dobrze wymieszać ciasto i wylać do warzywno-serowej części.
Dobrze wymieszać, połączyć. Formę posmarować olejem i tak przygotowane ciasto wylać do formy. Wstawić do rozgrzanego do 180C piekarnika i piec około 1 godziny. Jak zobaczycie, że góra mocno przyrumieniła się, a macie jeszcze czas do pieczenia, to można przykryć folią aluminiową i wypiekać dalej. Po upieczeniu dajcie zapiekance postać 15-20 minut, bo inaczej przy krojeniu i nakładaniu wam będzie rozpadać się.
przepis i sposób przygotowania:
-1 kg cukinii (kabaczków) zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jak młode i maja delikatną skórkę, to nie oczyszczać, jak są "starsze", to obrać. Nie odciskać soku.
- 2 cebule drobno pokroić i zeszklić na niedużej ilości oleju. Dodać do cukinii/ kabaczków.
- Pokroić koperek i też dodać do warzyw (to już wg waszego uznania - my lubimy, to więc daję całkiem sporą ilość).
- Dodać 150gr potarkowanego żółtego sera (ja dodałam Goudę),
- 1/2 łyżeczki soli (wystarczy, bo ser też jest solony) i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
- Teraz do osobnej miski wbić 4 jajka ("L"), dodać 100ml oleju, wymieszać trzepaczką/rózgą, przesiać 150gr maki i dodać czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Dobrze wymieszać ciasto i wylać do warzywno-serowej części.
Dobrze wymieszać, połączyć. Formę posmarować olejem i tak przygotowane ciasto wylać do formy. Wstawić do rozgrzanego do 180C piekarnika i piec około 1 godziny. Jak zobaczycie, że góra mocno przyrumieniła się, a macie jeszcze czas do pieczenia, to można przykryć folią aluminiową i wypiekać dalej. Po upieczeniu dajcie zapiekance postać 15-20 minut, bo inaczej przy krojeniu i nakładaniu wam będzie rozpadać się.