10-06-2020, 07:58:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2020, 08:00:17 przez grabi_en.)
LODY w 5 minut - bez maszynki do lodów.
Oto szybki przepis na przepyszne domowe lody śmietankowe niczym z czasów PRL.
Aby zrobić prawdziwe lody zgodnie z technologią stosowaną w PRL-u, będziesz potrzebować składników najwyższej jakości bez żadnych roślinnych lub innych niepotrzebnych dodatków. Jest to jedyny warunek niezbędny dla otrzymania naturalnych lodów o delikatnej, jednolitej konsystencji.
Składniki:
Oto szybki przepis na przepyszne domowe lody śmietankowe niczym z czasów PRL.
Aby zrobić prawdziwe lody zgodnie z technologią stosowaną w PRL-u, będziesz potrzebować składników najwyższej jakości bez żadnych roślinnych lub innych niepotrzebnych dodatków. Jest to jedyny warunek niezbędny dla otrzymania naturalnych lodów o delikatnej, jednolitej konsystencji.
Składniki:
- Schłodzona śmietanka UHT 33% - 300 ml
- Schłodzone mleko zagęszczone słodzone 8,5% tłuszczu - 150 g
- Wanilia w proszku - ½ łyżeczki lub około 1 łyżeczki naturalnego cukru waniliowego (opcjonalnie)
- Świeże jagody do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy ubić śmietankę z cukrem oraz wanilią. W tym celu wlej śmietankę do czystego suchego pojemnika do blendera, dodaj wanilię i zacznij ubijać przy użyciu trzepaczki (najpierw z małą prędkością, aby uniknąć rozpylania produktu, a następnie zwiększ go do maksimum) do uzyskania puszystej masy.
- Następnie do bitej śmietany dodawaj porcjami (po 1 łyżeczce) schłodzone mleko zagęszczone słodzone, za każdym razem delikatnie mieszając całość ubijakiem.
- Wlać uzyskaną masę do formy lub innego naczynia o pojemności około 1-1,2 litra. Zamknij formę pokrywką i wstaw do zamrażarki (temperatura powinna wynosić około -18°C) na 3-5 godzin lub do momentu, aż lody osiągną pożądaną konsystencję.
- Przed podaniem wyjmij pojemnik z lodami z zamrażarki i pozostaw na 5-10 minut w temperaturze pokojowej nie zdejmując pokrywki.
- W tym czasie możesz wyjąć jagody i czekoladę dla dekoracji.
Oto przydatna rada: domowe lody można przechowywać w zamkniętym pojemniku w zamrażarce przy temperaturze -18 ° C nie więcej niż tydzień.