13-10-2020, 12:37:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2020, 12:38:16 przez michalciapek92.)
(13-10-2020, 11:00:37)MarwPL napisał(a):(13-10-2020, 09:03:28)michalciapek92 napisał(a):(13-10-2020, 08:11:28)MarwPL napisał(a):(13-10-2020, 02:09:07)michalciapek92 napisał(a): Witam
Jestem tutaj nowy i poszukuje pomocy otóz
Chodzi o kredyt konsolidacyjny w Get in Banku o następujących parametrach
Rzeczywista roczna stopa oprocentowania wynosi 21.3%
Liczba rat 96
Całkowita kwota kredytu(suma wszystkich środków pieniężnych które zostały udostępione) 31 832,00zl
Prowizja bankowa z tytułu udzielenia kredytu 9,554,00zl
Koszt ubezpieczenia 2,661,66 zl
Odsetki od udzielonego kredytu 18 792,52zl
Całkowita kwota do zapłaty 62 820,18(w tym całkowity koszt kredytu w wysokosci 30,988,18zl oraz całkowita kwota kredytu w wysokosci 31,832,00)
Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy przy takich parametrach koszta kredytu nie przekraczają kosztów maksymalnych?
Umowa podpisana w 2016 roku w listopadzie no i lada dzień będzie wypowiedziana.
Z racji tego że nie widzę działu mbanku zapytam tutaj
Jakiś czas temu wziołem z mbanku karte kredytową,pierwotnie miała limit 10tys,chwile później podniosłem limit na 20tys
Z karty pobrałem najpierw 8tys i rozłożyłem ją na raty,nastepnie 5tys na raty i 3 tyś i problem polega na tym że bank wypowiedział mi umowę o karte ale dziwne jest to że limit karty wynosił 20tys zł,samego kapitału na te 3 usługi wpłaciłem okoo 8 tys a bank wypowiada umowe o karte gdzie na wypowiedzieniu jest kwota 20100zł,jak to możliwe?To gdzie te wszystkie pieniądze które wpłacałem na te usługi spłaty na raty.Mam podgląd w aplikacji w mbanku i to wygląda tak
Przyznana kwota 8tys do spłaty pozostało 3300
Przyznana kwota 5tys do spłaty pozostało 1939
Przyznana kwota 3tys do spłaty pozostało 1653
Dziękuje i pozdrawiam
Co do Getin Banku, to umowa nie przekracza pozaodsetkowych kosztów.
Dla tak długiej umowy mogą one wynieść nawet 100% nie licząc odsetek.
Co do mBanku, to sprawdź wypowiedzenie, czy wypowiadają Ci kartę z limitem 20100 zł, czy wzywają Cię do spłaty 20100 zł.
Być może na wypowiedzeniu jest błąd, skoro widzisz w aplikacji, że do spłaty jest około 8000 zł.
A odsetki od kredytu nie przekraczają dopuszczalnych?
Co do mBanku
Na wypowiedzeniu pisze dokładnie tak
Kwota do zwrotu 20350zl w tym 350 odsetki,jak to możliwe że trochę wplacilem na te raty a kwota dalej taka sama,odparowaly te pieniądze?
Bank ma prawo skredytować opłaty i prowizje ale w wysokości faktycznie poniesionej.
To że wszystkie banki kredytują opłaty i prowizje w kwotach nie poniesionych faktycznie, to mało którego sędziego będzie obchodzić.
Musiałbyś udowodnić, że odsetki od kosztów są powodowi nie należne.
Co co wypowiedzenia z mBankiem, to być może jest to tylko błąd po stronie banku.
Samo wskazanie błędnej kwoty na wypowiedzeniu nie spowoduje nieważności wypowiedzenia, no chyba że z innych powodów będzie ono uznane za nieskuteczne, np. nie podanie prawidłowego numeru umowy.
Który sąd jest właściwy dla Twojego miejsca zamieszkania?
Sąd w Kozienicach albo w Radomiu bo jestem z pionek
A czy wysłanie wypowiedzenia poleconym bez potwierdzenia odbioru rzucony list do skrzynki można uznać za skuteczne
Wysyłanie ostatecznych wezwań do zapłaty zwykłym listem może coś w tym kierunku?
Sąd w Kozienicach albo w Radomiu bo jestem z pionek
A czy wysłanie wypowiedzenia poleconym bez potwierdzenia odbioru rzucony list do skrzynki można uznać za skuteczne
Wysyłanie ostatecznych wezwań do zapłaty zwykłym listem może coś w tym kierunku?