13-09-2018, 07:47:15
(13-09-2018, 06:57:35)grabi_en napisał(a):Jano i klarownie(13-09-2018, 06:48:40)Mila1 napisał(a): Wiem, napisałam jak to u mnie wygląda.EPU przekazuje do SR kiedy nie widzi podstaw do wydania nakazu zapłaty. W SR przewodniczący wydziału powołuje sędziego, który ma zająć się twoją sprawą. Następnie sędzie w postępowaniu niejawnym wydaje nakaz zapłaty tylko wtedy kiedy nie widzi żadnych braków formalnych. W przypadku braków wzywa powoda do uzupełnienia tych braków w terminie 14 dni. Jeżeli powód tego nie zrobi umarza postępowanie. Umorzenie nie jest jednoznaczne z zakończeniem sprawy ani z tym , że dług znika. Sprawę kończy tylko wyrok zawierający stwierdzenie oddalenia powództwa.
Jeżeli jest wydany nakaz zapłaty otrzymujesz go pocztą listem poleconym. Masz 14 dni od daty odebrania na złożenie sprzeciwu. Potem kiedy twój sprzeciw od nakazu zapłaty dotrze do SR i jest napisany tak jak powinien być sędzia wyznacza termin rozprawy. Też o tym jesteś informowany listem poleconym.
Oczywiście , że jeżeli nie złożysz w terminie sprzeciwu od nakazu zapłaty to ten nakaz się uprawomocnia i pojawia się komornik.
U mnie EPU w sprawie Vivus stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty i przekazał do rejonowego.
No i zobaczymy co będzie....