22-08-2020, 08:25:43
Cienkie Dietetyczne Naleśniki Z Cukinią – Idealny Letni Przepis.
Podaje Ci 7 powodów, aby przygotować takie właśnie naleśniki!
SKŁADNIKI
1. Lekko dojrzała cukinia jest najsmaczniejsza. Nie tylko ma najlepszy smak, ale także ma najwyższe stężenie witamin. To właśnie te warzywa i wybieram do przygotowania naleśników z cukinii.
2. Dobrze umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce.
3. Drobno posiekaj zioła. Jak chcesz, może to być koper lub np. pietruszka.
4. Roztrzep jajko z solą, używając miksera lub trzepaczki.
5. Dodaj mleko do ubitego jajka i wymieszaj.
6. Wsyp przesianą mąkę i mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
7. Wlej ciasto do miski startej cukinii. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dwie łyżki oleju.
8. Mieszaj wszystko, aż uzyskasz gładka masę.
9. Rozgrzej patelnię i rozprowadź na niej ciasto. Olej roślinny jest już w cieście, więc nie musisz smarować patelni.
Kiedy naleśnik zarumieni się z jednej strony, odwróć go i smaż na złoty kolor z drugiej strony.
Naleśniki z cukinią są szczególnie smaczne z sosem czosnkowym. Aby go zrobić, wymieszaj 250 ml gęstej śmietany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem.
Podaje Ci 7 powodów, aby przygotować takie właśnie naleśniki!
- Przepis jest bardzo prosty i szybki.
- Skład cukinii to w 95% woda, jest uważana za produkt dietetyczny i nie tylko ma niską zawartość kalorii, ale także zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Naleśniki są również niskotłuszczowe, z minimalną ilością kalorii.
- To jest naprawdę smaczne! Naleśniki te niewiele różnią się od zwykłych. Lekko słodkie, choć nie mają cukru. Mój syn zjada je z miodem, ja kocham je z kwaśną śmietaną lub jogurtem (wersja fit)
- Możliwość zaintrygowania gości. Nikt nie uwierzy, że w skład potrawy wchodzi cukinia.
- To syte i dość tanie danie.
- Naleśniki te będą smakować nawet dzieciom, które nie chcą jeść warzyw.
- To są po prostu pyszne naleśniki! Więc zapisz ten przepis!
SKŁADNIKI
- 800 g cukinii
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1–1,5 szklanki mąki
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
1. Lekko dojrzała cukinia jest najsmaczniejsza. Nie tylko ma najlepszy smak, ale także ma najwyższe stężenie witamin. To właśnie te warzywa i wybieram do przygotowania naleśników z cukinii.
2. Dobrze umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce.
3. Drobno posiekaj zioła. Jak chcesz, może to być koper lub np. pietruszka.
4. Roztrzep jajko z solą, używając miksera lub trzepaczki.
5. Dodaj mleko do ubitego jajka i wymieszaj.
6. Wsyp przesianą mąkę i mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
7. Wlej ciasto do miski startej cukinii. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dwie łyżki oleju.
8. Mieszaj wszystko, aż uzyskasz gładka masę.
9. Rozgrzej patelnię i rozprowadź na niej ciasto. Olej roślinny jest już w cieście, więc nie musisz smarować patelni.
Kiedy naleśnik zarumieni się z jednej strony, odwróć go i smaż na złoty kolor z drugiej strony.
Naleśniki z cukinią są szczególnie smaczne z sosem czosnkowym. Aby go zrobić, wymieszaj 250 ml gęstej śmietany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem.