BezNakazu.pl
Wygrane/ przegrane przed sądem - Wersja do druku

+- BezNakazu.pl (https://forum.beznakazu.pl)
+-- Dział: Sądy (https://forum.beznakazu.pl/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Dział: postępowanie przed sądem (https://forum.beznakazu.pl/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Wątek: Wygrane/ przegrane przed sądem (/showthread.php?tid=11)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - heisenbergyo - 08-01-2019

(08-01-2019, 12:45:28)MarwPL napisał(a):
(08-01-2019, 12:16:27)heisenbergyo napisał(a):
(07-01-2019, 18:56:29)MarwPL napisał(a):
(07-01-2019, 18:43:27)heisenbergyo napisał(a): Hej, mam niespłaconą w Vivus. Nic nie przedłużałem, nic nie wpłacałem. 19.12.2018 odbyło się posiedzenie SR w moim mieście, na które nie poszedłem. Dzwoniłem do sądu i Pani powiedziała mi, że SR wydał wyrok zasądzający 19.12.2018, a 28.12.2018 złożył wniosek o uzupełnienie dowodów przez powoda. Kompletnie nie wiem co jest grane teraz. Pewnie lada moment zapuka szanowny Pan Komornik Smutny

Czy doręczono Ci odpis pozwu, czy odpisywałeś do sądu coś?
Czy wyrok był ustny, czy zaoczny?
Dziwne jest, że po wydaniu orzeczenia strona składa uzupełnienie dowodów.
Musisz raczej podjechać do sądu, przejrzeć akta i zrobić dobre zdjęcia.
Wtedy możemy ustalić stan faktyczny sprawy.

Nie doręczono mi odpisu pozwu. Nie odpisywałem nic do sądu.
Wyrok był ustny.

Nie mógł być ustny, skoro strona nie dostała nic od sądu.
Idź do sądu i przejrzyj całe akta sprawy. Zrób ich dobre zdjęcia.
Jeśli faktycznie sąd wydał wyrok ustny, a nic nie było Ci doręczone na prawidłowy adres zamieszkania, to masz powód do wniesienia skargi do Sądu Najwyższego (skargę może wnieść wyłącznie adwokat lub radca prawny reprezentujący Cię- takie są przepisy).

Ja dzwoniłem do sądu i zapytałem Panią czy zostanę poinformowany listownie o orzeczeniu sądu. Ona odpowiedziała, że gdyby to był wyrok zaoczny to, tak, wysłaliby list. Inaczej, muszę złożyć wniosek w sądzie. Pogmatwane to wszystko. Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i naprawdę jestem przerażony. Boję się, że jak pójdę do SR zapytać to już będzie totalne przyznanie się do długu.

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - grabi_en - 08-01-2019

(08-01-2019, 17:27:18)heisenbergyo napisał(a): [quote pid='5057' dateline='1546944328']
(08-01-2019, 12:16:27)heisenbergyo napisał(a): Nie doręczono mi odpisu pozwu. Nie odpisywałem nic do sądu.
Wyrok był ustny.

Jeśli faktycznie sąd wydał wyrok ustny, a nic nie było Ci doręczone na prawidłowy adres zamieszkania, to masz powód do wniesienia skargi do Sądu Najwyższego (skargę może wnieść wyłącznie adwokat lub radca prawny reprezentujący Cię- takie są przepisy).

Ja dzwoniłem do sądu i zapytałem Panią czy zostanę poinformowany listownie o orzeczeniu sądu. Ona odpowiedziała, że gdyby to był wyrok zaoczny to, tak, wysłaliby list. Inaczej, muszę złożyć wniosek w sądzie. Pogmatwane to wszystko. Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i naprawdę jestem przerażony. Boję się, że jak pójdę do SR zapytać to już będzie totalne przyznanie się do długu.
[/quote]

Nie panikuj, tylko idź do sądu, to nie będzie przyznanie się do długu. Masz iść zapoznać się z aktami sprawy - trzeba było dopytać się czy musisz wcześniej się zaanonsować, gdyż co miasto to inne obyczaje panują. O jakim wniosku piszesz - może o wgląd do akt sprawy - to normalna procedura?

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - MarwPL - 08-01-2019

(08-01-2019, 17:27:18)heisenbergyo napisał(a):
(08-01-2019, 12:45:28)MarwPL napisał(a):
(08-01-2019, 12:16:27)heisenbergyo napisał(a):
(07-01-2019, 18:56:29)MarwPL napisał(a):
(07-01-2019, 18:43:27)heisenbergyo napisał(a): Hej, mam niespłaconą w Vivus. Nic nie przedłużałem, nic nie wpłacałem. 19.12.2018 odbyło się posiedzenie SR w moim mieście, na które nie poszedłem. Dzwoniłem do sądu i Pani powiedziała mi, że SR wydał wyrok zasądzający 19.12.2018, a 28.12.2018 złożył wniosek o uzupełnienie dowodów przez powoda. Kompletnie nie wiem co jest grane teraz. Pewnie lada moment zapuka szanowny Pan Komornik Smutny

Czy doręczono Ci odpis pozwu, czy odpisywałeś do sądu coś?
Czy wyrok był ustny, czy zaoczny?
Dziwne jest, że po wydaniu orzeczenia strona składa uzupełnienie dowodów.
Musisz raczej podjechać do sądu, przejrzeć akta i zrobić dobre zdjęcia.
Wtedy możemy ustalić stan faktyczny sprawy.

Nie doręczono mi odpisu pozwu. Nie odpisywałem nic do sądu.
Wyrok był ustny.

Każdy obywatel ma prawo pójść do sądu i zapoznać się z aktami swoich spraw.
Na pewno nie spotkasz sędziego, a jeśli nawet, to nie będzie z Tobą o tej sprawie rozmawiać.

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - grabi_en - 01-02-2019

Powód Id Finance - Money Man - nie złożył apelacji - jest już po terminie i uregulował koszty sadowe z  moim Pełnomocnikiem.
1 sprawa i w całości wygrana, nie zapłaciłam nawet złotówki powodowi, bo już nie miałam od kogo się posiłkować.
Budzimy się i walczymy do końca.Byłam przekonana, że polegnę bo tyle dowodów powód miał  na wykorzystanie przeciw mnie (pisma o raty). 
Tu wielkie pokłony dla Pana Marka - jego trud i wnikliwość w sprawę  się opłaciła.

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Mila1 - 01-02-2019

(01-02-2019, 19:50:56)grabi_en napisał(a): Powód Id Finance - Money Man - nie złożył apelacji - jest już po terminie i uregulował koszt sadowe z  moim Pełnomocnikiem.
1 sprawa i w całości wygrana, nie zapłaciłam nawet złotówki powodowi, bo już nie miałam od kogo się posiłkować.
Budzimy się i walczymy do końca.Byłam przekonana, że polegnę bo tyle miałam dowodów powód miał  na wykorzystanie przeciw mnie (pisma o raty). 
Tu wielkie pokłony dla Pana Marka - jego trud i wnikliwość w sprawę  się opłaciła.

Grunt to właściwa osoba na właściwym miejscu Duży uśmiech Gratulacje!

(01-02-2019, 19:56:51)Mila1 napisał(a):
(01-02-2019, 19:50:56)grabi_en napisał(a): Powód Id Finance - Money Man - nie złożył apelacji - jest już po terminie i uregulował koszt sadowe z  moim Pełnomocnikiem.
Budzimy się i walczymy do końca.Byłam przekonana, że polegnę bo tyle miałam dowodów powód miał  na wykorzystanie przeciw mnie (pisma o raty). 

Grunt to właściwa osoba na właściwym miejscu Duży uśmiech Gratulacje!

Najbardziej do mnie przemawiają argumenty, mamy szansę wygrać, ale licz się z konsekwencjami - bo w zależności jakie dowody ma na Ciebie powód tak je wykorzysta, a sąd osądzi. Nie ma obiecywania  bo ja z nimi wygram na 100%, tylko włożę całą swoją wiedzę i skrupulatnie ich wypunktuję. Może mi jest łatwiej to oceniać, bo sama wiem, co to dobra i właściwa argumentacja.

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Monika_00 - 01-02-2019

Gratulacje Grabień! Marzy mi się aby moje sprawy, też zakończyły się takim sukcesem Duży uśmiech

(01-02-2019, 20:22:23)Monika_00 napisał(a): Gratulacje Grabień! Marzy mi się aby moje sprawy, też zakończyły się takim sukcesem Duży uśmiech

Ja się tylko cieszę, że wybrałam właściwego Pełnomocnika, a gratulacje należą się BN.

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - AnowiB - 01-02-2019

(01-02-2019, 20:27:08)grabi_en napisał(a): Ja się tylko cieszę, że wybrałam właściwego Pełnomocnika, a gratulacje należą się BN.

Gratulacje dla Pana Marka a ja się cieszę ,ze tutaj jestem dzięki Tobie.

(01-02-2019, 20:31:15)AnowiB napisał(a):
(01-02-2019, 20:27:08)grabi_en napisał(a): Ja się tylko cieszę, że wybrałam właściwego Pełnomocnika, a gratulacje należą się BN.

Gratulacje dla Pana Marka a ja się cieszę ,ze tutaj jestem dzięki Tobie.

Proszę bardzo, niech Ci się wiedzie  w wygranych, a jestem odpowiedzialna za swoje słowa - naprawdę lepiej nie mogliśmy trafić.