BezNakazu.pl
Wygrane/ przegrane przed sądem - Wersja do druku

+- BezNakazu.pl (https://forum.beznakazu.pl)
+-- Dział: Sądy (https://forum.beznakazu.pl/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Dział: postępowanie przed sądem (https://forum.beznakazu.pl/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Wątek: Wygrane/ przegrane przed sądem (/showthread.php?tid=11)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - MarwPL - 22-12-2018

(22-12-2018, 15:18:20)Łukasz_G napisał(a): No i się pochwalę, że przegrałem ze spółką Prosperial, działającą pod marką Credilo  Cwaniak

Sędzia przyklepał wyrok na podstawie niepoświadczonych za zgodność z oryginałem wydruków, gdzie powód nie położył nawet potwierdzenia wypłaty środków.

Żeby było śmieszniej, w wakacje 2018 sprawę z Prosperial wygrałem (pozwanym był kolega, któremu przygotowywałem pisma do sądu). Stan faktyczny różnił się tym, że w pozwie były inne dane dłużnika i inna wartość przedmiotu sporu.  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech

Sami widzicie, ile warte są te przepisy prawa w konfrontacji z sędzią, który wie najlepiej  Uśmiech

A teraz trochę weselsza wiadomość. Zaplo, zgodnie z prawem, zwróciło proprocjonalną część prowizji za niewykorzystany okres kredytowania. Jednakże dopiero dobrze napisana reklamacja, z odniesieniem się do orzeczeń sądowych dała radę. Wcześniej, mimo kilkukrotnych ponagleń Zaplo nie chciało rozmawiać o zwrocie nienależnych im pieniędzy. Także pani Asia miała trochę szczęscia, że trafiła na mojego bloga  Cwaniak Duży uśmiech

3300 zł wróciło do kieszeni, super prezent na święta :Duży uśmiech i tylko takich newsów Wam życzę Uśmiech  

https://zapodaj.net/images/17d1432141ced.jpg

Czy sąd wydał wyrok zwykły, czy zaoczny?
Czy strona pozwana stawiała zarzuty i jakie to były zarzuty?
Wielu sędziów wydruk umowy i przelew mylnie uważa za skuteczne złożenie oświadczeń woli.
Strona ma prawo użyć kserokopii przed sądem, z jednej strony orzecznictwo wskazuje, że kserokopia nie może stanowić dowodu, ponieważ nie zawiera oświadczenia woli(podpisu), z drugiej strony art 129 mówi, o wezwaniu strony do okazania oryginałów na żądanie strony lub sądu.

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Łukasz_G - 23-12-2018

Sęk w tym, że powód wg mnie nie udowodnił, że przelał mi pieniądze- na tą okoliczność nie było potwierdzenia z systemu transakcyjnego banku, ani potwierdzenia choćby szybkiego przelewu. Był jakiś swistek z numerem konta, kwotą przelwwu, nie potwierdzony za zgodność z oryginalem. Nie wiadomo kto to wystawil i na jakiej podstawie.

No ale jak powód sobie pisze litanię w odp na moj sprzeciw i nie popiera twierdzeń zadnym dowodem a potem nagle wyjeżdża w kolejnym piśmie z płyta CD z nagraną ze mną rozmową to chyba powinien to byc spozniony dowod. No ale gdzie tam Duży uśmiech nawet mi tej plyty nie wysłali.

Poza tym raz upatrywal wniosku w złożeniu formularzu, raz w zalogowaniu sie do konta bankowego za pomoca instantora, a potem w rozmowie telefonicznej. Tu się nic nie trzyma kupy Duży uśmiech

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Mariuszd37 - 23-12-2018

To masz material na apelacje.

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - MarwPL - 23-12-2018

(23-12-2018, 03:22:59)Łukasz_G napisał(a): Sęk w tym, że powód wg mnie nie udowodnił, że przelał mi pieniądze- na tą okoliczność nie było potwierdzenia z systemu transakcyjnego banku, ani potwierdzenia choćby szybkiego przelewu. Był jakiś swistek z numerem konta, kwotą przelwwu, nie potwierdzony za zgodność z oryginalem. Nie wiadomo kto to wystawil i na jakiej podstawie.

No ale jak powód sobie pisze litanię w odp na moj sprzeciw i nie popiera twierdzeń zadnym dowodem a potem nagle wyjeżdża w kolejnym piśmie z płyta CD z nagraną ze mną rozmową to chyba powinien to byc spozniony dowod. No ale gdzie tam Duży uśmiech nawet mi tej plyty nie wysłali.

Poza tym raz upatrywal wniosku w złożeniu formularzu, raz w zalogowaniu sie do konta bankowego za pomoca instantora, a potem w rozmowie telefonicznej. Tu się nic nie trzyma kupy Duży uśmiech

Sędzia przyjął przepis wynikający z dania wiary twierdzeniom powoda.
Pozwany nie odpowiedział na pozew, nie stawił się na rozprawie, to sąd wydał wyrok zaoczny, przysługuje mu sprzeciw od wyroku zaocznego(opłata sądowa 2,5% WPS).

A czy płyta jest w aktach sprawy?
Pisałeś sprzeciw i sąd wydał wyrok zaoczny?
Przysługuje Ci sprzeciw od wyroku zaocznego w terminie 14 dni.
Musisz dokładnie opisać dowody i treść pozwu/pism.
Wypunktuj rozbieżności w twierdzeniach i dowodach.

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Łukasz_G - 23-12-2018

(23-12-2018, 12:49:01)MarwPL napisał(a):
(23-12-2018, 03:22:59)Łukasz_G napisał(a): Sęk w tym, że powód wg mnie nie udowodnił, że przelał mi pieniądze-  na tą okoliczność nie było potwierdzenia z systemu transakcyjnego banku, ani potwierdzenia choćby szybkiego przelewu. Był jakiś swistek z numerem konta, kwotą przelwwu, nie potwierdzony za zgodność z oryginalem.  Nie wiadomo kto to wystawil i na jakiej podstawie.

Sędzia przyjął przepis wynikający z dania wiary twierdzeniom powoda.
Pozwany nie odpowiedział na pozew, nie stawił się na rozprawie, to sąd wydał wyrok zaoczny,  przysługuje mu sprzeciw od wyroku zaocznego(opłata sądowa 2,5% WPS).

A czy płyta jest w aktach sprawy?
Pisałeś sprzeciw i sąd wydał wyrok zaoczny?
Przysługuje Ci sprzeciw od wyroku zaocznego w terminie 14 dni.
Musisz dokładnie opisać dowody i treść pozwu/pism.
Wypunktuj rozbieżności w twierdzeniach i dowodach.

Ta sprawa (Poli Invest) o której pisałem na @, że został wydany wyrok zaoczny to całkowicie odmienna sprawa od tej, którą opisuję tutaj na forum Duży uśmiech

Jak będę miał uzasadnienie tej mojej sprawy to zobaczymy co tam sędzia wymyślił

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Mariuszd37 - 23-12-2018

Pewnie apelacja wypunktuje go, nie przejmuj się.
Oni by też pewnie poszli do sądu okręgowego.

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - heisenbergyo - 07-01-2019

Hej, mam niespłaconą w Vivus. Nic nie przedłużałem, nic nie wpłacałem. 19.12.2018 odbyło się posiedzenie SR w moim mieście, na które nie poszedłem. Dzwoniłem do sądu i Pani powiedziała mi, że SR wydał wyrok zasądzający 19.12.2018, a 28.12.2018 złożył wniosek o uzupełnienie dowodów przez powoda. Kompletnie nie wiem co jest grane teraz. Pewnie lada moment zapuka szanowny Pan Komornik Smutny

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - MarwPL - 07-01-2019

(07-01-2019, 18:43:27)heisenbergyo napisał(a): Hej, mam niespłaconą w Vivus. Nic nie przedłużałem, nic nie wpłacałem. 19.12.2018 odbyło się posiedzenie SR w moim mieście, na które nie poszedłem. Dzwoniłem do sądu i Pani powiedziała mi, że SR wydał wyrok zasądzający 19.12.2018, a 28.12.2018 złożył wniosek o uzupełnienie dowodów przez powoda. Kompletnie nie wiem co jest grane teraz. Pewnie lada moment zapuka szanowny Pan Komornik Smutny

Czy doręczono Ci odpis pozwu, czy odpisywałeś do sądu coś?
Czy wyrok był ustny, czy zaoczny?
Dziwne jest, że po wydaniu orzeczenia strona składa uzupełnienie dowodów.
Musisz raczej podjechać do sądu, przejrzeć akta i zrobić dobre zdjęcia.
Wtedy możemy ustalić stan faktyczny sprawy.

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - heisenbergyo - 08-01-2019

(07-01-2019, 18:56:29)MarwPL napisał(a):
(07-01-2019, 18:43:27)heisenbergyo napisał(a): Hej, mam niespłaconą w Vivus. Nic nie przedłużałem, nic nie wpłacałem. 19.12.2018 odbyło się posiedzenie SR w moim mieście, na które nie poszedłem. Dzwoniłem do sądu i Pani powiedziała mi, że SR wydał wyrok zasądzający 19.12.2018, a 28.12.2018 złożył wniosek o uzupełnienie dowodów przez powoda. Kompletnie nie wiem co jest grane teraz. Pewnie lada moment zapuka szanowny Pan Komornik Smutny

Nie doręczono mi odpisu pozwu. Nie odpisywałem nic do sądu.
Wyrok był ustny.

RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - MarwPL - 08-01-2019

(08-01-2019, 12:16:27)heisenbergyo napisał(a):
(07-01-2019, 18:56:29)MarwPL napisał(a):

Nie doręczono mi odpisu pozwu. Nie odpisywałem nic do sądu.
Wyrok był ustny.

Nie mógł być ustny, skoro strona nie dostała nic od sądu.
Idź do sądu i przejrzyj całe akta sprawy. Zrób ich dobre zdjęcia.
Jeśli faktycznie sąd wydał wyrok ustny, a nic nie było Ci doręczone na prawidłowy adres zamieszkania, to masz powód do wniesienia skargi do Sądu Najwyższego (skargę może wnieść wyłącznie adwokat lub radca prawny reprezentujący Cię- takie są przepisy).