![]() |
Wygrane/ przegrane przed sądem - Wersja do druku +- BezNakazu.pl (https://forum.beznakazu.pl) +-- Dział: Sądy (https://forum.beznakazu.pl/forumdisplay.php?fid=19) +--- Dział: postępowanie przed sądem (https://forum.beznakazu.pl/forumdisplay.php?fid=29) +--- Wątek: Wygrane/ przegrane przed sądem (/showthread.php?tid=11) |
RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Anis - 13-09-2018 (13-09-2018, 06:57:35)grabi_en napisał(a):Jano i klarownie(13-09-2018, 06:48:40)Mila1 napisał(a): Wiem, napisałam jak to u mnie wygląda.EPU przekazuje do SR kiedy nie widzi podstaw do wydania nakazu zapłaty. W SR przewodniczący wydziału powołuje sędziego, który ma zająć się twoją sprawą. Następnie sędzie w postępowaniu niejawnym wydaje nakaz zapłaty tylko wtedy kiedy nie widzi żadnych braków formalnych. W przypadku braków wzywa powoda do uzupełnienia tych braków w terminie 14 dni. Jeżeli powód tego nie zrobi umarza postępowanie. Umorzenie nie jest jednoznaczne z zakończeniem sprawy ani z tym , że dług znika. Sprawę kończy tylko wyrok zawierający stwierdzenie oddalenia powództwa. ![]() U mnie EPU w sprawie Vivus stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty i przekazał do rejonowego. No i zobaczymy co będzie.... RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - grabi_en - 13-09-2018 (13-09-2018, 07:47:15)Anis napisał(a): Jano i klarownie Rozumiem każdego nowego dłużnika - jego panikę, strach, co to będzie i skąd wziąć tą kasę, ale z biegiem - człowiek zaczyna przybierać twarda skórę - dzwoni windykacja - niech dzwoni nie dam się im poniżyć i nie będę rozmawiała, poszli do sądu i dobrze - może coś ugram. I tak z biegiem czasu - nie jest to wszystko straszne, żeby sobie włosy z głowy wyrywać i nie spać po nocach i się zadręczać. Trzeba to przeżyć, oczywiście nie leżąc na łóżku. RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Mila1 - 13-09-2018 A do tego nie chcemy dopuścić, więc pilnujemy terminów! RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Mila1 - 29-09-2018 Czytałam, że od 2019 zmieniają się przepisy i dlatego tym wszystkim firmom spieszy się do sądu, bo nowe prawo ma dzìałać również na długi powstałe przed tą datą. Ciekawe co to znaczy dla nas. Czy będą masowe pozwy, aby zdążyć przed zmianami... RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Mariuszd37 - 29-09-2018 jakie zmiany? RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Wonder_Woman - 29-09-2018 (29-09-2018, 19:54:54)Mila1 napisał(a): Czytałam, że od 2019 zmieniają się przepisy i dlatego tym wszystkim firmom spieszy się do sądu, bo nowe prawo ma dzìałać również na długi powstałe przed tą datą. Ciekawe co to znaczy dla nas. Czy będą masowe pozwy, aby zdążyć przed zmianami...Prawo będzie działało wstecz? Wiesz, tylko mi się nie wydaje, ze te lichwy nie spieszą się do sądu dlatego,że im się nie chce, tylko dlatego, ze opłaca im się bardziej odzyskać dług bez sądu, bo zwyczajnie wiedzą, ze mogą przegrać i dodatkowo zapłacić koszty zastępstwa procesowego. Nie sądzę, ze masowo zaczną nas pozywać przez zmianę przepisów. RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Mila1 - 29-09-2018 Chodzi o zmianę ustawy dotyczącej przedawnienia długu. Terminy przedawnienia mają być stosowane do roszczeń powstałych przed wejściem w życie nowych regulacji. I mają się wziąć za chwilówki i ich sposoby obejścia ustawy antylichwiarskiej. RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Wonder_Woman - 29-09-2018 (29-09-2018, 20:30:00)Mila1 napisał(a): Chodzi o zmianę ustawy dotyczącej przedawnienia długu. Terminy przedawnienia mają być stosowane do roszczeń powstałych przed wejściem w życie nowych regulacji. I mają się wziąć za chwilówki i ich sposoby obejścia ustawy antylichwiarskiej.Spoko, sądy tak szybko nie działają, zastanie ich 2019 tak, czy tak ![]() Oprócz tego, ze przedawnienie jest teraz badane przez sąd z urzędu, co jeszcze dokładnie w związku z nim ma się zmienić? RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - MarwPL - 29-09-2018 (29-09-2018, 20:35:10)Wonder_Woman napisał(a):(29-09-2018, 20:30:00)Mila1 napisał(a): Chodzi o zmianę ustawy dotyczącej przedawnienia długu. Terminy przedawnienia mają być stosowane do roszczeń powstałych przed wejściem w życie nowych regulacji. I mają się wziąć za chwilówki i ich sposoby obejścia ustawy antylichwiarskiej.Spoko, sądy tak szybko nie działają, zastanie ich 2019 tak, czy tak Na tyle spraw ile prowadzimy, to zarzut przedawnienia trafia się w jednej na przysłowiowe 100 spraw. Mało który wierzyciel kieruje sprawy do sądu po upływie 3 lat po dniu wymagalności roszczenia z umowy pożyczki lub kredytu. RE: Wygrane/ przegrane przed sądem - Mila1 - 30-09-2018 Mają się wziąć za te ich wielkie rrso oraz celowe udzielanie pożyczek osobom, które nie będą w stanie ich spłacać, czyli myślę za tę fikcję sprawdzania zdolności. |